Prostreno.cz

Pocuchané nervy a neprůstřelnou obranyschopnost zajistí vitamin B6

Vitamin B6 má na starosti zpracování aminokyselin, ze kterých tělo vyrábí bílkoviny. Kolik vitaminu B6 denně potřebujeme? Kde ho najdeme? A jak se projeví jeho nedostatek?

Vitamin B6 je ve vodě rozpustný vitamin, který tělo potřebuje pro důležité procesy látkové výměny. Přísně vzato označuje vitamin B6 různé důležité látky – pyridoxin, pyridoxamin a pyridoxal. Je to koenzym, protože se v lidském těle podílí na mnoha životně důležitých reakcích.

Jak vitamin B6 účinkuje

Společně s foláty a dalšími vitaminy řady B reguluje vitamin B6 metabolismus homocysteinů. Homocystein je aminokyselina, která je potřebná pro tvorbu proteinů, nukleových kyselin a kreatininu. Příliš mnoho homocysteinu může škodit cévám, ale jinak je velmi důležitý pro normální nervovou funkci a tvorbu červených krvinek, tedy pro imunitní systém. Kromě toho udržuje mladý vzhled pokožky.

Potraviny a denní potřeba

Vitamin B6 je obsažen prakticky ve všech potravinách, takže jeho nedostatek je téměř vyloučen. Dobrými zdroji jsou ryby jako losos nebo makrela, maso, játra, mléčné výrobky, sušené droždí, ořechy, celozrnné výrobky, brambory, luštěniny, rajčata, červená paprika a mrkev nebo avokádo.

V těhotenství je potřeba vitaminu zvýšená, stejně tak na bílkoviny bohaté stravě.

Jak poznat nedostatek

Vyložený nedostatek je opravdu velmi ojedinělý jev, ale lehce snížená hladina je docela častá. Může se projevovat nervozitou, únavou, sklíčeností, bolavými koutky úst, kožními problémy a zvýšeným sklonem k infekcím. Do souvislosti s nedostatkem vitaminu B6 se dává i premenstruační syndrom.

Zdroj: life line, eatthis.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat