Prostreno.cz

Mořská sůl je dobrá na trávení i záněty

Zánětu lze přičíst hodně nepříjemných věcí, a to včetně akné a otravných svědivých vyrážek. Zabojovat se proti němu dá třeba mořskou solí, která navíc zbavuje i žaludečních problémů.

Mořská sůl, která se „vyrábí“ odpařováním mořské vody, bývá obecně považována za zdravější alternativu běžné kuchyňské soli. Hlavním důvodem je pak to, že oproti ní obsahuje o něco vyšší podíl minerálů, jmenovitě draslíku, železa a vápníku. Jak s touto ingrediencí, jež se objevuje v kuchyních celého světa, tělo vlastně naloží? A proti jakým komplikacím bojuje?

Pomoc při sportu

Podle závěrů četných výzkumů hraje sodík důležitou roli v rovnováze tekutin, proto jeho nedostatek vede k dehydrataci, a to zejména během cvičení s vysokou intenzitou. Nízké hladiny tohoto minerálu mají negativní vliv i na krevní tlak a srdeční rytmus, proto se o jeho důležitosti nedá pochybovat. Teď možná namítáte, že si sodík stejně dobře „opatříte“ i z obyčejné soli, tak proč z toho dělat drama. Máte jistě pravdu, ovšem kromě něj a chloridu v ní nic dalšího nenajdete, takže si o následujících výhodách můžete nechat leda zdát.

Bezproblémové trávení? Určitě!

Američtí vědci jsou na základě své studie přesvědčení, že mořská sůl představuje rozdíl mezi brilantně fungujícím a hodně problematickým trávením. Prý je to proto, že její složení aktivuje činnost enzymu zvaného amyláza, který pomáhá při štěpení sacharidů. Jmenované ochucovadlo prý rovněž zasahuje do výroby žaludečních šťáv, které jsou pro trávení nezbytné.

Blaho pro pokožku a útlum zánětů

Odborníci i lidoví léčitelé poukazují na fakt, že mořská sůl má také silné protizánětlivé vlastnosti, tudíž se skvěle uplatní při léčbě akné, lupenky i ekzému. Bodem navíc je pak to, že vlivem obsažených minerálů zpomaluje stárnutí pokožky, podporuje detoxikační procesy, odstraňuje odumřelé kožní buňky a zlepšuje krevní cirkulaci. Přidáte si dnes její menší šálek do vany? Nejenže se budete cítit jako v lázních, podpoříte i svou krásu!

Zdroje: healthline.com, wikipedia.org, nih.gov, whatgreatgrandmaate.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat