Prostreno.cz

Volba teploty nápoje rozhoduje o tom, jestli se vám udělá špatně

Au, už zase se vám může hlava doslova rozskočit? Možná, že na vině je teplota nápoje, který vám sice ve velkém vedru udělá dobře na duši, ale nikoli po těle!

V létě, kdy se člověk víc potí, potřebuje hodně tekutin. Za optimální se považují dva až tři litry vody denně, k indikátorům toho, jak si stojíte, patří barva moči. Dehydrataci signalizují tmavší odstíny, ty světlejší jsou v pořádku. Bohužel, většina lidí sice má povědomí o tom, že mezi nejlepší nápoje patří čistá voda bez bublin, ale co se týče její teploty, tak tady už populace tápe. Věděli jste, že ledová „sprška“ vašemu organismu může uškodit?

Studené neznamená dobré

Různé výzkumy naznačují, že ledový nápoj primárně spouští bolesti hlavy. Vyplývá to ze studie z roku 2001, kterou uveřejnil časopis Cephalalgia. Ze skupiny 669 zkoumaných žen jich 51 procent uvedlo, že po vypití pár doušků velmi studené vody či jiného nápoje se dotyčné dámy často potýkají s diskomfortem tak velkým, že situaci musí řešit prášky proti bolesti.

Kdo je v ohrožení?

Autoři studie vysvětlili, že když je tělo vystaveno chladu, stáhnou se cévy, které se ale vzápětí zase rozšíří. Na to reaguje trojklanný nerv právě bolestí mozkovny. V překladu řečeno, studené podněty způsobují náhlé zvýšení průtoku krve do přední mozkové tepny mozku, což tento orgán nesnáší příliš dobře.

S tímto efektem se může setkat naprosto každý, nicméně v ohrožení jsou hlavně ti jedinci, kteří trpí na migrény. A pozor, pití brčkem to celé ještě zhoršuje, zvlášť pokud se slánka dotýká měkkého patra. Pitný režim je tedy v pořádku, navíc nesmírně žádaný a potřebný, ale když už nápoj, tak o pokojové teplotě. (Zvýšení celkové spotřeby vody výskyt bolestí hlavy minimalizuje.) Na případné komplikace se však připravte i v případě zmrzliny a jiných dobrot.

Draze vykoupené chutě

Neurologové apelují, že bolesti hlavy obecně vyvolávají sycené dietní nápoje, uzeniny, čínská kuchyně, sůl, sýry, zákusy, avokádo a vyzrálé banány, v tom horším případě i červené víno, čokoláda nebo chléb. Příčinou je lepek, aminokyselina tyramin, sladidlo používané k dochucování (aspartam), glutaman sodný, sodík či kombinace kofeinu, tyramidu a fenyletylaminu (příkladem je již zmíněná čokoláda).

Zdroje: us.sagepub.com, clevelandclinic.org






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat