Prostreno.cz

Dopřávejte si jídlo dle ročních období

Čím kratší je cesta transportu a čím zralejší je ovoce a zelenina, tím více má výživných látek. Kdo se chce stravovat zdravě, měl by svůj nákupní seznam přizpůsobit tomu, co má právě svoji sezonu.

Omezení našeho jídelníčku s ohledem na to, jaké je právě u nás roční období nebo počasí, je už dávno minulostí. Dokonce i typicky sezonní ovoce a zelenina, které nemají příliš dlouhou trvanlivost, jako jsou například jahody nebo chřest, najdeme v supermarketu celoročně.

Čerstvé ovoce a zelenina hned po sklizni

Ale všechno má svou cenu a není to jen ta finanční. Vitaminy a sekundární rostlinné látky, díky kterým jsou ovoce a zelenina tak zdravé, mají nejvyšší koncentraci, když jsou sklízeny až skutečně čerstvé a rostliny dostaly dostatek denního světla a slunečního záření.

Například hlávka salátu sklizená v létě má až pětkrát více flavonoidů, než ten sklizený brzy na jaře. A pokud pochází v zimě ze skleníků, nemá vitaminy skoro žádné, za to ale velkou spoustu nitrátu, které rostliny bez denního světla jen těžko odbourávají a který je pro lidské tělo nezdravý. A jasné je, že stejně to bude i s vitaminy.

Ztraceno na cestě

K tomu se přidává také to, že dovážené ovoce a zelenina nejsou sklizené v dostatečně zralém stavu a/nebo ošetřeny chemikáliemi, aby vydržely dlouhou cestu. Také proto je obsah důležitých výživných látek nižší než u sezonního ovoce z domácí „výroby“. Mnoho vitaminů je také citlivých na denní světlo, kyslík nebo teplo, čímž jejich obsah během dovozu klesá.

Kvalita za dobrou cenu

To všechno mluví pro to, abychom do jídelníčku zařadili co nejvíce sezonních potravin. Vedle zdravotních důvodů jsou tu i další aspekty jako například ekologické a ideologické, ale třeba také chuť. A nakupovat tehdy, kdy je nabídka největší, chrání také vaši peněženku.

Zdroj: názory autora, eatthis.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat