Prostreno.cz

Správná strava v těhotenství je rozhodující

V těhotenství rozhodně neplatí, že máte jíst za dva. Naopak raději jezte mnohem zdravěji. Jen tak zajistíte sobě i dítěti všechny potřebné živiny. Co můžete jíst v těhotenství a od čeho dát raději ruce pryč?

V těhotenství je dobrá životospráva důležitá. Nakonec vaše miminko jí díky placentě stejné potraviny jako vy. Ale i vaše tělo během těhotenství potřebuje více vitamínů a minerálních látek.

Zlaté pravidlo správné stravy v těhotenství

Poměr mezi jednotlivými látkami se nemění ani během těhotenství. Stále platí, že 10 procent přijaté energie pochází z bílkovin, 30 až 35 procent z tuků a 55 až 60 procent ze sacharidů. Energetická potřeba během těhotenství sice roste, ale začíná až od čtvrtého měsíce o asi 250 až 300 kcal denně. To odpovídá asi jedné müsli tyčince s nízkotučným jogurtem nebo krajíci celozrnného chleba se sýrem a jedním rajčetem.

Jinak je tomu ale s vitaminy a minerálními látkami. Během těhotenství se zvýší potřeba jodu o 15 procent, kyseliny listové o 50 procent, a dokonce o 100 procent železo.

V zásadě lze říci, že se strava těhotných nijak zvlášť neliší od běžných doporučení. Je důležité se stravovat co nejvyváženěji a rozmanitě. Ovoce, zelenina, celozrnné výrobky by měly na jídelníčku být v první řadě a pravidelně. U masa, ryb a mléčných výrobků je vhodnější varianta ta nízkotučná. A od olejů a tuků byste měli konzumovat co možná nejméně, a pokud, tak pouze ty rostlinné jako slunečnicový nebo olivový.  Sladkosti sice zakázané nejsou, ale mlsání si nechte jen jednou za čas.

„Zakázané“ potraviny

Alkohol a nikotin jsou jedy nejen pro dítě, ale i pro samotnou nastávající matku. Proto by v těhotenství měly být tabu. Existuje ale i celá řada běžných potravin, které pro těhotné nejsou vhodné.

Káva a čaj

Sice žádná skutečná studie na negativní vliv kávy a čaje během těhotenství neexistuje, přesto se doporučuje jejich střídmá konzumace. Množství 200 miligramů kofeinu denně považují lékaři za neškodné, před konzumací energydrinků s obsahem kofeinu naopak důrazně varují.

Játra

Játra obsahují velké množství vitaminu A, což by ve velkých dávkách mohlo u nenarozeného dítěte vést k různým tělesným deformitám. V prvním trimestru by těhotná játra neměla vůbec, protože mnohdy i jedna porce významně překračuje denní potřebu vitaminu A. Ovšem potraviny s betakarotenem jsou neškodné.

Určité druhy ryb a syrové maso

S ohledem na možný zvýšený obsah rtuti se nedoporučuje během těhotenství konzumovat pravidelně ryby jako žralok, mečoun, štika, rejnok, mořský ďas a tuňák.

U syrových nebo tepelně neupravených potravin s rybami, masem, vejci nebo čerstvého mléka hrozí nebezpečí infekce listerií nebo toxoplazmózou. Ty mohou přejít i na nenarozené dítě a způsobit vážná onemocnění. Proto se těhotným doporučuje nejíst sushi,  „tatarák“, syrové uzeniny, neošetřené mléko, měkký sýr, uzené ryby, syrová vejce nebo všechna nedostatečně tepelně upravená jídla.

Zdroj: life line, eatthis





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat