Prostreno.cz

Hluchavce se právem přezdívá bílý archanděl

Na sběr hluchavkových květů už mnoho času nezbývá. Vyrazíte si do přírody pro zaručený lék na gynekologické potíže, rozbouřené trávení, nespavost, neplodnost i kožní ekzémy?

S hluchavkou bílou se v přírodě setkal asi každý – a zdaleka ne jednou. I když má tato bylina opravdu dlouhou historii, k léčebným účelům se začala využívat až v novověku, což je období, jehož počátek se datuje do roku 1492. Ano, přesně v témže roce Kryštof Kolumbus objevil Ameriku. Co všechno se s ní kurýrovalo? Jak již napovídá název, tak hlavně zalehlé uši, které se napařovaly nad horkým hluchavkovým odvarem. Jenže pak se zjistilo, že účinků má tahle „květinka“ daleko víc. Ostatně, ne nadarmo se jí říká bílý archanděl!

Kam pro ni?

Hluchavka preferuje stín a půdy bohaté na dusík, proto na ni narazíte v lesích, křovinatých oblastech, rumištích a příkopech. Květy se v závislosti na lokalitě sbírají do konce září, takže mnoho času už nezbývá. Sušení by se mělo uskutečnit co nejrychleji, a to v tenkých vrstvách a nejlépe bez zbytečného obracení. Teplota by neměla přesáhnout 35 stupňů Celsia, aby neutrpěly obsažené cenné sloučeniny s mocným ozdravným působením. V jakých situacích lidové léčitelství hluchavku vřele doporučuje?

Uklidnění pro nervy i rozbouřené trávení

Ženskému organismu tato bylinka pomáhá při nepravidelné menstruaci, přičemž posiluje dělohu a zastavuje kvasinkové infekce i záněty vaječníků. Přednosti ale nabízí i silnějšímu pohlaví, neboť má velice příznivý vliv na prostatu a uvolňuje močové cesty. Přezdívaný bílý archanděl nachází uplatnění i při nespavosti, podráždění, neklidu a nervozitě, jeho vlastnosti se proto často přirovnávají k meduňce. Hluchavkový čaj se podává i na rozbouřené trávení, kašel a při potížích s reprodukcí. V případě vnějšího využití uklidňuje pokožku podrážděnou ekzémy a zlepšuje kvalitu vlasů. Osvědčeným prostředkem bývá i na hemeroidy, zejména jako součást sedacích koupelí.

Zdroje: healthbenefitstimes.com, rxlist.com, wikipedia.org





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat