Prostreno.cz

Jogurt je ověřený domácí lék

S čerstvým ovocem, medem nebo ořechy – jakkoli si jogurt vychutnáte, uděláte dobře – a nejen svému zažívání! S čím dalším vám může kelímek jogurtu pomoci?

Nejlepší je koupit si bílý jogurt a doma si do něj přimíchat, co máte nejraději. V kupovaném ovocném jogurtu je totiž většinou velké množství cukru, přídatných látek a chuťových zvýrazňovačů, zato ovoce po čertech málo. A bílý jogurt prospěje vašemu tělu hned několikrát.

Medicína z kelímku

V jogurtu je velké množství vápníku, který tělo potřebuje pro silné vlasy, zuby a kosti a stavbu svalů. Kromě toho chrání před osteoporózou. Nedostatek vápníku, kterým trpí především ženy a senioři, tak můžete kelímkem jogurtu vyrovnat.

Obsažené látky působí protizánětlivě a uklidňují podrážděnou pokožku. Jogurtová maska pomáhá zmírňovat zčervenání. Při zánětu krku pomáhá pacientům jogurt se lžičkou medu – příjemně chladí a zmírňuje bolestivé škrábání.

Mléčné bakterie v jogurtu podporují ochranu imunitního systému a posilují tělo proti infekcím. Velmi dobře se dá jogurtem bojovat proti onemocněním střev. Bakterie zesilují obranyschopnost povrchu střev proti zánětům, ale mohou posílit i užívané léky. Probiotické jogurty chrání střevní mikroflóru při užívání antibiotik. Jen při tetracyklinových antibiotik je potřeba mezi mléčnými výrobky a tabletkami dodržet několikahodinové rozmezí.

Když trpíte laktózovou intolerancí

Malé množství jogurtu je snášeno většinou dobře, protože na rozdíl od mléka neobsahuje takové množství laktózy – mléčného cukru. Pokud si chcete být ale naprosto jistí, můžete přejít na výrobky bez laktózy – ze sójového nebo rýžového mléka.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6410895/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat