Prostreno.cz

Na lepší zažívání pomohou švestky

Sladkokyselé švestky jsou v kuchyni hotový všeuměl. Ale kromě jejich chuti, jsou švestky dobré pro zažívání – především při zácpě.

Chuťově švestky můžete využít nejen do sladkých pokrmů, ale výborně se hodí i do pikantních jídel. Snadno z nich uděláte marmeládu, povidla nebo chutney, které přijdou na řadu v zimě. A v létě jsou nejlepší v koláči nebo kynutých knedlících. Díky jejich poměrně měkké dužině při pečení změknou docela rychle a není nutné je proto péct příliš dlouho.

Zdravý obsah švestek

Švestky jsou se svými necelými 50 kaloriemi na sto gramů výbornou svačinou – a to u pro sportovce. Ovšem s ohledem na jejich vysoký obsah cukru by se to s jejich konzumací nemělo přehánět. V sušených švestkách je navíc cukr ještě koncentrovaný – na sto gramů sušených švestek tak připadá 220 kalorií. Přesto i malé množství švestek přispívá ke zdravé životosprávě, protože obsahují důležité vitaminy a minerální látky – provitamin A, vitaminy řady B, vitaminy C a E, kyselinu listovou, draslík, vápník, železo, hořčík, fosfát nebo třeba zinek.

Díky vysokému obsahu vlákniny pomáhají snižovat hladinu cholesterolu. Kromě sacharidů a vlákniny jsou švestky zdrojem téměř všech vitaminů řady B, které hrají důležitou roli při buněčném metabolismu.

Stejně jako v jiném modrém ovoci a zelenině, i ve švestkách jsou obsažená zdravá barviva. Tyto takzvané anthocyany patří k sekundárním rostlinným látkám a je jim připisováno hned několik ochranných funkcí – proti infekcím, zánětlivým procesům, trombózám, nebo dokonce nádorům. Sušené švestky navíc podporují funkci ledvin.

Proti zácpě

Švestky podporují trávení, a to především ty sušené. Doporučují se u chronické zácpy, hemoroidech a divertikulóze. V takovém případě je vhodné konzumovat pět až deset kusů ráno po probuzení.

Zdroj: life line, eatthis






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat