Prostreno.cz

Muchomůrka červená a její využití

Je milovaná i nenáviděná. V každém případě budí pozornost nejen svým vzhledem, ale i účinky. Muchomůrka červená má psychotropní účinky a již malé děti se učí, že se jí mají vyhýbat. Tak proč bylinkáře tak moc láká? Naložte ji do alkoholu a uvidíte!

Při procházce lesem se již v těchto dnech nedá přehlédnout. Její červený klobouk s bílými tečkami je viditelný na metry daleko. Muchomůrka červená (Amanita muscaria) patří k jedovatým a halucinogenním houbám, které se navzdory své nelichotivé pověsti staly symbolem podzimu, ale zdobí i kdejaký marcipánový dort nebo vánoční stromeček. Na lidi a zvířata působí opojně, tedy v tom „lepším“ případě.

Co se stane, když ochutnáte?

Po jejím požití se objevují silné nevolnosti, zvracení, průjmy i závažnější zdravotní problémy, proto se konzumace v tomto případě skutečně nedoporučuje. (Největší koncentrace jedů je v klobouku.) To ale neznamená, že muchomůrka nemá léčivé účinky!

Rychlý a snadný recept

Doma vyrobené (a jednoduché) mazání (tinktura) pomáhá na bolavé klouby, revmatismus, artritidu či radikulitidu, což je onemocnění nervového systému, konkrétně míšního kořene. Muchomůrka se aplikuje i při pouhé únavě krku a bolesti svalů, zabírá na necitlivost a omrzliny či křeče v cévách.  

Kdy sbírat?

Vyberte plodnice, které na sobě mají co nejvíce bílých teček. V závislosti na lokalitě je čas do konce října, na sběr se do lesa vydejte po nedávném dešti. Houbu nakrájejte je na plátky, vložte do sklenice a zalijte alkoholem (ideálně vodkou s obsahem alkoholu 40 % a víc). Lahev zavíčkujte a na 3 týdny ji dejte na chladnější místo. Poté přeceďte. Barva tinktury se změní na světle žlutou.

Při potížích vezměte gázu nebo starou bavlněnou utěrku, namočte ji do muchomůrkové medicíny, přiložte na bolavá místa, překryjte igelitovým sáčkem a ručníkem a jděte spát. (Nebo aspoň počkejte 30–40 minut.)

Účinná mast, která se doma neztratí

Muchomůrka se také dá usušit, rozdrtit na prášek a přidat do vazelíny či sádla (poměr 1 : 1). V případě, že je pro vás tinktura přece jen lepší, jednu čajovou lžičku smíchejte s trochou mléka (asi tak čtvrt šálku) a potírejte jí štítnou žlázu (2–3krát denně). Průběh léčby je 7 dní. Po 10denní přestávce kúru můžete opakovat. No není ta muchomůrka báječná?

Zdroje: healthbenefitstimes.com, amanitamuscariashop.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat