Prostreno.cz

Potraviny, které se zdravě opravdu jen tváří

Lahodné, nejlepší, nezdravější, přírodní, bez chemie a přidaných hodnot, bezpečné. Výrobci si na potraviny, které procházejí jejich „dílnami“ mohou napsat de facto cokoli. Záleží, jestli jim spotřebitel skočí na špek a uvěří, že je investice výhodná. Ve kterých případech to určitě není pravda? Pozor si dejte nejen v oddělení nápojů!

Jíst se musí. A pokud možno zdravě. Je to ale vůbec možné? Stačí sledovat etikety potravin, které hodně prozrazují o tom, jak si balíček, krabička či kelímek stojí. Někdy ale ani to nepomůže! Stačí, když výrobce slovíčkaří a snaží se pravdu schovat za líbivé termíny typu „obsahuje jen 10 gramů cukru na kilogram“. U kterých pochutin právě tohle hrozí?

Ovocné i zeleninové šťávy

Šálek plný zkapalněného ovoce. Kdo by ho nemiloval? Tak za prvé, šťávám chybí vláknina a bioaktivní složky celého ovoce a zeleniny. Za druhé, obvykle jsou plné přidaného cukru, za třetí, často způsobují střevní potíže. Málokdy se hovoří o tom, že lidé s žaludečními vředy či gastritidou by se měli vyhýbat šťávám z citrusů, ostružin, rybízu, jablka a ostružin, jež dráždí žaludek.

Syrovátkové proteinové prášky

Syrovátka jsou skvělým zdrojem kompletních bílkovin, protože pochází ze živočišných produktů. Problém je v tom, že mnoho proteinových prášků je vysoce zpracovaných. Pod složitými chemickými názvy se obvykle skrývají cukry, kalorie, ale i toxické látky. Varování vydala kupříkladu nezisková skupina Clean Label Project, která prověřila 134 produktů. Zjistila, že mnoho proteinových prášků obsahuje těžké kovy (olovo, arsen, kadmium a rtuť), bisfenol-A (BPA, který se používá k výrobě plastů), pesticidy nebo jiné kontaminanty s vazbami na rakovinu a další zdravotní stavy.

Ochucené instantní ovesné vločky

Instantní ovesné vločky jsou tak praktické! Koupit se dají v předem odměřených balíčcích, které usnadňují ranní rutinu. Obecně se ovesné vločky považují za jednu z nejzdravějších potravin, která směle nahrazuje přislazované müsli, jenže to neplatí v případě ovesných kaší. Ano, jsou dochucované cukrem, takže radši vsaďte na klasiku – staromódní vločky „natural“. Konzumace příliš velkého množství cukru totiž může vést ke zdravotním problémům, jako je zvýšení rizika přírůstku hmotnosti, cukrovky, zubních kazů a další.

Sušené ovoce

Sušené ovoce se již dlouho používá jako zdroj vitaminů a minerálů, který poskytuje zásoby přes zimní měsíce. Existují záznamy o tom, jak si perské a arabské kultury pochutnávaly na sušených meruňkách před více než tisícem let. Problém je, že přítomná konzervační látka oxid siřičitý, která se vinou moderní doby dostala třeba k sušeným rozinkám, meruňkám a švestkám, dokonce i v malém množství může způsobit zdravotní katastrofu, pokud je na ni člověk citlivý. V případě, že trpíte na astma nebo alergii na siřičitan, mohou se u vás dostavit třeba problémy s dýcháním.

Zdroje: www.eatthis.com/unhealthiest-foods-on-the-planet/, www.healthline.com/nutrition/unhealthiest-junk-foods





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat