Prostreno.cz

Zdravější potraviny jsou až třikrát dražší

Valné prohlášení OSN určilo rok 2021 mezinárodním rokem ovoce a zeleniny. Odborníci tímto způsobem apelují na zdravou stravu a posilování imunity. Jenže běžte si do obchodu a nakupte zdravé potraviny. Peněženka se pořádně prohne. O kolik?

V jedné tašce porce vitaminů, minerálů a dalších cenných látek, v té druhé polotovary, uzeniny, tučné sýry a další nezdravé potraviny. Který nákup je dražší? Ze zprávy organizace Food Foundation Broken Plate 2021, která odhalila některé velké rozdíly mezi bohatými a chudými komunitami, pokud jde o výživu ve Velké Británii, vyplynulo, že zdravé jídlo je třikrát dražší než to nezdravé!

Hrozba, která se nemíní vzdát

Podle zmíněné zprávy zároveň vyplývá, že chudší domácnosti, které si zdravější potraviny nemohou dovolit, se potýkají s obezitou, a to včetně dětí ve věku od čtyř do šesti let. S XXL proporcemi se přitom pojí riziko vzniku přidružených nemocí, jako je vysoký krevní tlak, poruchy metabolismu či výskyt diabetu.

Nutno podotknout, že právě obezita je nejen ve Velké Británii, ale i České republice horkým tématem již několik let, přičemž se zdá, že situace je rok od roku horší. Podle statistik v současné době trpí nadváhou každé 4. české dítě, obezitou každé 7. a monstrózní obezitou 4 ze sta dětí.  Je se čemu divit?

Rozhoduje líbivý vzhled potravin

Zpráva Food Foundation tvrdí, že 96 procent všech jogurtů a 92 procent snídaňových cereálií zaměřených na děti (to jsou ty s jasnými barvami, kresbami na obale a popřípadě s hračkou uvnitř) má vysokou hladinu cukru. Jenže ratolesti, zvyklé na „výhody“ a líbivé postavičky ze seriálů, nechtějí ze svého nákupu slevit. A rodiče jim obvykle, v zájmu zachování domácí pohody a klidu, vyhoví. Pak jsou tu taky další „laskominy“, pro změnu plné sodíku.

K těm se řadí hlavně masné a rybí výrobky, slané oříšky, bramborové lupínky, některé sýry (plísňové, bílé, tavené aj.), ekonomicky výhodnější uzeniny s malým podílem masa nebo levné dehydrované polévky. Nadbytek sodíku se projevuje žízní, bolestmi hlavy, vysokým krevním tlakem, otoky a srdečními potížemi.

Výživoví poradci tak obecně bijí na poplach a apelují, že co se týče výběru potravin a investic, které do nich lidé vkládají, čeká lidstvo ještě hodně práce. V první řadě je prý nutné tlačit na vládu, jež by měla přijímat více právních předpisů týkajících se nezdravých potravin. Ale je to vůbec reálné? Čas ukáže.

Zdroje: sdetmiprotiobezite.cz, newfoodmagazine.com, bezpecnostpotravin.cz





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat