Prostreno.cz

Ještě si stihnete nasbírat zlatobýl. Na záněty je jako dělaný

Většina léčivek to dávno vzdala, ale zlatobýl kvete stále. Chcete mít po ruce účinný lék na ledvinové kameny, angínu, revmatismus, hemeroidy a chronické záněty? Neváhejte si ho natrhat a nasušit do zásoby!

Zlatobýl obecný, jemuž se postaru říká celík, podle legend přináší štěstí a hojnost. Traduje se, že pokud ho člověk nalezne poblíž svého bydliště, celé jeho rodině se vyhne smůla a finanční strasti. Jestli tato bylinka skutečně zajišťuje prosperitu, kdoví, ale zdravotních účinků má opravdu požehnaně!

Zlato, které si může natrhat každý

Zlatobýl obecný roste ve světlých lesích, v křovinách a na slunných svazích, a to od nížin až do podhůří. Setkat se s ním však můžete i na loukách, skalách nebo železničních náspech. Narazit se na něj dá takřka všude, kde je kyselá až neutrální půda, což poskytuje mnoho možností ke sběru. Když už jsme u něho, na „lov“ jeho kvetoucích vršků máte čas jen do října, tak ho určitě nepropásněte! Je v podstatě jedno, zda tuhle jasně žlutou nádheru usušíte na stinném místě či v umělých podmínkách, postaráno budete mít o lék na celou řadu neduhů. V jakých situacích si na něj moc rádi vzpomenete?

Poklad, který ocení nejen ledviny

Tato bylina je hotovým zázrakem při potížích s močovým ústrojím. Působí totiž močopudně a dezinfekčně, přičemž rozpouští ledvinové kameny. Nelze se tedy divit tomu, že bývá nepostradatelnou přísadou mnoha ledvinových čajů. Zároveň léčí zvětšenou prostatu a omezuje lámavost cévních kapilár, zatímco tlumí i chronické záněty. Vhodný je rovněž při gynekologických obtížích, angíně, revmatismu, dně, ateroskleróze a stařecké demenci. Překvapuje i tím, že ulevuje od nežádoucích projevů spojených s alergií a astmatem. Zlepšuje také pohyblivost po úrazech, zeslabuje příliš silnou menstruaci a urychluje i špatně se hojící rány. Pro své vlastnosti je ceněným prostředkem také na vyrážky, ekzémy a hemoroidy. Stačí vám to jako motivace, abyste si zlatobýl natrhali?

Zdroje: rxlist.com, wikipedia.org, verywellhealth.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat