Prostreno.cz

Proti podzimním splínům nasaďte neoblíbenou červenou řepu

Možná si ještě pamatujete krvavě červený, prapodivně chutnající kompot ze školní jídelny, který jsme potají vraceli netknutý v misce, nebo jej nenápadně schovávali pod zbytky jídla, když vychovatelky trvaly na tom, že „tohle je přece zdravé, tak to sníš“. Řekněme, že řepa není zrovna to, na co bychom z dětství vzpomínali rádi.

Mnozí z nás si k ní však cestu přece jen nakonec našli, a to v pozdějším věku, díky kulinářskému umění šefkuchařů v restauracích, kde nám dokázali, že i z této plodiny je možné vykouzlit skutečně vynikající pokrmy. Než se však společně podíváme, jak červenou řepu zařadit do běžného jídelníčku, pojďme si nejprve o této zázračné plodině něco říct, a podívat se na to, proč je vhodné ji konzumovat právě na podzim. Věděli jste například, že vám červená řepa pomůže ke krásnějším vlasům i k lepší náladě?

Proti podzimním splínům

Řepa je doslova nabitá vitaminy a minerálními látkami, jako draslík, vápník, železo, hořčík, křemík, měď, jód, selen a mangan. Díky tomu dokáže povzbudit i silně demineralizovaný tělesný systém a obnovit vitalitu. Díky výraznému množství betakarotenu vám pomůže déle udržet letní opálení a díky obsaženému rubidiu či lithiu, vám zlepší náladu. Obsažený selen a vitamin E se pak postarají o pevnější imunitu.

Čerstvá, nebo vařená?

Pokud upřednostňujete čerstvou stravu, připravte si smoothie z řepy, kousku celeru, mrkve, zázvoru a kapky olivového oleje. Případně si připravte salát: řepu nastrouhejte na širší nudličky, přidejte nastrouhanou mrkev, rukolu, kousky rajčat, kapku limetkové šťávy a hrst oliv. Vše smíchejte, případně přidejte semínka dle výběru (slunečnicová, lněná, konopná). Pokud preferujete teplá jídla, pak můžete zkusit náš recept.

Řepa s brambory a balkánským sýrem

Řepu nakrájejte na 2–3 mm plátky, stejně jako brambory. Plátky pak vrstvěte na sebe a každou druhou vrstvu zlehka prokápněte olivovým olejem smíchaným s dvěma stroužky česneku. Podle chuti proložte tenkými kroužky cibule nebo šalotky. Osolte, přidejte bylinky a posypejte rozdrobeným balkánským sýrem. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia cca 30–40 minut do zlatova.

Velice populární způsob užití červené řepy v kuchyni je také boršč. Receptů je v různých zákoutích internetu víc něž dost, stačí si najít ten ideální podle vaší chuti.

Na sladko

Málokdo ví, že může červenou řepu využít také při přípravě moučníků. Řepa je díky své sladké chuti pro tento účet zcela ideální! Vyzkoušet můžete například řepové brownies (podle některého z receptů dostupných na internetu), ve kterých řepa víceméně nahradí většinový nebo dokonce veškerý obsah mouky. Kromě brownies můžete vyzkoušet i řepový dort, kde využijete skvělé kombinace chuti řepy a ořechů, či bábovku z červené řepy s trochou rumu. Variant existuje celá řada, a na internetu je k dispozici nepřeberné množství zcela neodolatelných receptů, při jejichž přípravě červenou řepu využijete.

Zdroje: názor autora, www.en.wikipedia.org/wiki/Beetroot





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat