Prostreno.cz

Aby průjem už nebyl součástí vašeho života

Pokud trpíte na průjmy, měli byste dbát především na dostatečný přísun tekutin, protože jich tělo hodně ztrácí. Také příjem minerálních látek jako například draslíku je velmi důležitý. Na doplnění tekutin a elektrolytů se ale nehodí asi všechny tekutiny. Co je u průjmu dobré jíst?

Strouhaná jablka

Klasickým prostředkem proti průjmu, který najde doma každý, je nastrouhané jablko. Obsažená vláknina na sebe váže vodu a zhušťuje stolici. Nejvíce se jí nachází ve slupce, proto byste jablka měli strouhat i se slupkou.

Rozmačkaný banán

I banány obsahují hodně vlákniny, a hodí se tak při průjmech. Dobře stravitelný je, pokud ho lehce rozmixujte, nebo rozmačkáte vidličkou.

Vařená mrkev

Další dobře stravitelný zdroj vlákniny je vařená mrkev. Z půl kila mrkve, jednoho litru vody a 3 gramů soli uvaříte rychle mrkvovou polévku, léty osvědčený prostředek proti průjmu.

Ovesné vločky

Ovesné vločky obsahují hodně vitaminů a minerálních látek, které při průjmu tělo ztrácí. Kromě toho jsou vločky lehce stravitelné a obsahují vlákninu, která průjem staví. Při průjmu je však nutné před konzumací vločky nechat nabobtnat.

Suchary

I suchary jsou starým osvědčeným prostředkem proti průjmu. Dodávají energii ve formě sacharidů, aniž by jakkoli zatěžovaly střeva. Pokud zvolíte celozrnnou variantu, pak získáte navíc i důležitou vlákninu.

Rýže

Při vaření vzniká sliz, který váže vodu, takže i rýže působí lehce protiprůjmově. Vařená v osolené vodě dodá tělu navíc nezbytné minerální látky.

Zeleninový vývar

Při velké ztrátě tekutin při průjmu je možné během dne po malých dávkách doplňovat i zeleninovým vývarem. Dodá tělu nejen tekutiny, ale i elektrolyty. Dobré je doplnit ho ještě pitím vody nebo čaje.

Vařené brambory

V bramborách je velké množství draslíku, který tělo při průjmu ztrácí. Navíc je zelenina ve vařeném stavu velmi dobře stravitelná.

Zdroj: life line, healthline, eatthis





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat