Prostreno.cz

Rozpoznejte příznaky otravy potravinami

Zkažené jídlo, škodlivé látky, jedovaté houby – otrava potravinami potrápí každý rok více než 23 milionů obyvatel Evropy! Přepočteno je to 44 lidí každou minutu. Víte, co otravu způsobuje, jaké jsou její projevy a jak ji vyléčit?

Bakterie jsou všude. Vědci dokonce v běžné lednici napočítali až 10 milionů bakterií – na centimetr čtvereční! Potraviny bakteriím totiž nabízejí ideální podmínky k životu – a při teplotách nad 6 stupňů se začínají množit. Většina z nich ale nepřekoná naše žaludeční kyseliny. Tato přirozená bariéra zabraňuje tomu, aby se škodlivé bakterie dostaly dál do našeho těla. Tohle ale funguje pouze v případě, že se bakterie nerozmnoží příliš a jejich jed není příliš agresivní.

Co je otrava jídlem?

Otravy jídlem vznikají konzumací takových potravin, které jsou napadené choroboplodnými zárodky nebo obsahují jedovaté látky.

Potravina je zkažená, když se v ní přemnožily určité bakterie. To se může stát, když nejsou správně skladované nebo špatně připravené nebo nebyly dodržené hygienické předpisy. Přitom k otravě nevedou samy bakterie, ale produkty jejich metabolismu – toxiny. Vynikající podmínky poskytují potraviny bohaté na bílkoviny – tedy ryby, drůbež, mléčné výrobky, syrová vejce, maso a uzeniny. Velmi časté je clostridium, ale i plísně mohou způsobit otravu. Tím se odlišuje otrava potravinami od střevní chřipky, kterou způsobují viry – například noroviry.

U infekce způsobují potíže samy původci a potraviny nebo voda jsou jen dopravní prostředek. Nebezpečné jsou salmonely a campylobakterie.

Jak poznat otravu?

Často se příznaky objeví hned po konzumaci jídla. Tělo chce přijaté bakterie nebo toxiny vyloučit zvracením nebo průjmem. V ojedinělých případech trvá inkubační doba o trochu déle. U infekce způsobené campylobakterií se příznaky objevují až po několika dnech.

Většina otrav se projevuje klasickými symptomy jako nevolnost, žaludeční a střevní křeče, zvracení, průjem, bolesti hlavy, nevolnost a horečka.

Co dělat při otravě?

Jen v ojedinělých případech je nutný pobyt v nemocnici. Otravy mají tendenci zmizet stejně rychle jako se objevily. U lehkých případů tedy pomáhá dostatečný přísun tekutin, například čaje nebo minerální vody. Vhodné je také doplnit elektrolyty třeba přípravkem z lékárny, ale vyrobit si ho můžete i doma z šesti lžiček cukru a poloviční lžičky soli rozpuštěné v litru teplé vody. Konzumujte co nejlehčí stravu a dopřejte si rozhodně klid na lůžku.

Zdroj: life line, healthline





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat