Prostreno.cz

Komentáře k článku

Masunta nejosvícenější... 29.09.2023

Březovník obecný Je prakticky nezaměnitelná houba, proto jej doporučuji všem houbařům – začátečníkům. Klobouk je až 20cm široký, okrouhlý, celý takový od pohledu měkký a kulatý Na okraji je široce podvinutý, pokožka je tenká, papírovitá, snadno se šekrábne nožíkem, ve stáří rozpraskává barvy světle hnědé až bělavé. Spodek houby – rourky jsou bílé s velmi drobnými póry. Dužina je v mládí měkká, houževnatá, při krájení je to něco jako marshmallow Následně korkovitě tvrdnoucí. Má příjemnou houbovou vůni. březovník zespodu Roste na břízách – odtud název jinde ne. Na břízách roste také troudnatec pásovaný, ale ten je tvrdý, pásovaný, šedý. Prostě nelze si je splést. Roste po celý rok. Sbíráme zdravé plodnice bez plísně a nenapadené hmyzem – zjistíme až po nakrojení, nebo přímo při sběru – houba nesmí být rozmáčená atd. to je známkou „prožrání“. Březovník se užíval ve slovanských zemích od věků. Byl nalezen i u 5300 let staré mumie pravěkého muže Otziho. „Obsahuje látky s protirakovinovým působením – zejména rakovina žaludku a konečníku. Byla z něj izolována antibiotika s antibakteriálními účinky, vykazuje však také antivirální a protizánětlivou aktivitu, potlačující např. chronický zánět kůže. Obsahuje mimo jiné glukany, nukleové kyseliny, alifatické polyfenoly, betulin (který je obsažen v bílém pigmentu břízy) a řadu dalších zdraví prospěšných látek.“ (Zázračné houby; Kříž, Marounek, 2016) Má také projímavé účinky. Účinkuje při léčbě a prevenci artrózy. Užívá se při léčbě žaludečních a dvanáctníkových vředů. Březovník můžeme konzumovat ve formě namletého prášku, nálevu nebo tinktury. Lze zakoupit také extrakt. Prášek si připravíme z nakrájených nasušených plodnic, které rozemeleme v mlýnku, nebo rozmixujeme v sekáčku, případně rozdrtíme v hmoždíři. Můžeme uchovávat ve sklenicích nebo zakapslujeme. Fermentovaný výluh připravíme z 50gr prášku, který zalijeme horkou ne vroucí! vodou, uzavřeme do sklenice či termosky a necháme stát přes noc. Výluh tak krátce zfermentuje. Takto připravený výluh je účinný při hubnutí – pomáhá štěpit tuky. Nejvíce využijeme léčivých sil houby při kombinaci dvou následujících způsobů přípravy: Nálev si připravíme z cca lžíce nakrájených hub, které zalijeme horkou vodou a necháme zakryté louhovat po dobu 10-15 minut. Pijeme po doušcích v průběhu celého dne. Zprvu nižší dávku – na někoho může působit velmi „budivě“, efekt bývá znatelný brzy. Nálev má účinky imunostimulační, antibakteriální a zklidňující. Čaj je nahořklý a voní po houbách. Tinkturu si připravíme z nakrájených čerstvých nebo sušených plodnic, které zalijeme alkoholem ideálně 40% a výše tak, aby byly houby ponořeny. Nejlepší je domácí pálenka, která nějak výrazně nevoní, ať víte, co pijete a máte opravdu 100% přírodu. Pokud nemáte, stačí vodka nebo režná. Lépe se vyhnout všemu ochucenému Já mám jeden březovník omylem v aromatizované hruškovici a je to .. zvláštní Denní dávka je 3x denně 20 kapek pro léčbu. Kombinujeme s nálevem pro maximální účinky. Doporučuji podávat před zahájením chřipkové sezóny jako prevenci. Také lidem, kteří trpí na problémy se žaludkem a jako doplňkovou terapii při léčbě rakoviny.

Podmínky a pravidla pro vkládání příspěvků. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a redakce za ně nenese zodpovědnost. Redakce si vyhrazuje právo smazat příspěvek nebo obrázek, který obsahuje vulgární výrazy či fotografie, urážky nebo jinak odporuje dobrým mravům a zákonům ČR. Odstraněny budou opakovaně vkládané vzkazy, stejně jako odkazy, které se netýkají tématu nebo obsahují neplacenou reklamu.

Zdarma produkt k testování!

Staň se testerkou!

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat