Prostreno.cz

Superpotraviny z šuplíku

Superfood neboli superpotraviny je heslo několika posledních let. Předháníme se v konzumaci aztéckého zlata chia semínek a zázračné asijské goji nebo vypěstování chutnějších klíčků. Víte ale, že existují i domácí superpotraviny? Navíc se před těmi exotickými nemusí vůbec stydět!

Brokolice místo pšeničné trávy, borůvky místo acai – mnoho superpotravin k nám přichází z daleka a většina z nich je velmi drahá. V takovém případě je proto lepší sáhnout do vlastních zdrojů – tedy hledat mezi domácími alternativami. A které superpotraviny mohou nahradit „superfood“?

Chia semínka

Pro vegany, kteří hledají nějakou náhradu vajec, mají chia semínka smysl. Smíchané s vodou vytvoří totiž chia semínka hmotu podobnou želé, která je vhodná například při pečení. Ale například domácí lněná semínka obsahují stejné množství vápníku a bílkovin. Dají se podobně jako chia semínka přidat do müsli nebo do domácího chleba. A lněný olej je velmi bohatý na omega-3 mastné kyseliny. Při jejich nákupu byste ale měli dbát na bio kvalitu.

Matcha

Matcha ve formě prášku se používá především na vaření, pečení nebo do smoothie. Prášek ale není nic jiného než velmi jemně rozemletý zelený čaj. Rozdíl oproti zelenému čaji je ten, že matcha pochází z celého listu a nepřelévá se jenom horkou vodou.

Matcha se prodává jako superpotravina, které pomáhá snižovat krevní tlak, zlepšuje hodnotu cholesterolu, redukuje stres, zlepšuje metabolismus a zvyšuje výkonnost. Ale to umí regionální čaje také… Například heřmánkový čaj uklidňuje, pampeliškový a šípkový podporuje zažívání a proti vysokému krevnímu tlaku pomáhá hloh.

Goji

Goji je velmi drahé a u nás je k dostání většinou jen extrakt. V mnoha goji pocházejících z Číny se navíc našly zbytky pesticidů a od té doby jsou pod přísným dohledem. Zdravá určitě je – dodává tělu vysoké množství vitaminů, především C, 21 minerálních látek a stopových prvků – ale i pro ně máme naši variantu. Černý rybíz je plný výživných látek a na náš stůl nemusí cestovat dlouhé dny. Další plus je, že rybíz má jen sedminu kalorií toho, co goji – to znamená, že na 100 gramů připadá na rybíz pouhých 40 kcal, zatímco na goji celých 300 kcal.

Acai

Acai z deštného pralesa u nás seženete jen jako sušené mrazem, ve šťávě nebo v prášku. Je označováno jako superpotravina a prostředek na hubnutí a údajně má také sexuálně stimulační účinky – ovšem žádný z těchto účinků není vědecky podložený.

V acai se nachází takzvaný anthocyan, rostlinné barvivo, které mu propůjčuje jeho tmavou barvu a díky kterému má zeštíhlovat a působit proti rakovině. Najdeme ho ale i v červených plodech, které rostou u nás. Jako vhodná alternativa jsou například borůvky, višně nebo černý rybíz.

Quinoa

Quinoa pochází z And v Jižní Americe a je údajně dědictvím starých Inků. Quinoa neobsahuje lepek, proto je oblíbená u lidí s alergií. Jako vhodná alternativa se často doporučuje proso, protože je také bez lepku. Ovšem i proso se často dováží, takže uhlíková stopa zůstává. Regionální alternativy jsou jiné druhy obilovin jako pšenice, kamut nebo špalda – i když ty obsahují lepek.

Zdroj: life line





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat