Prostreno.cz

Návyky podporující vznik diabetu

Málo spíte, stravujete se hodně nepravidelně a pohyb vám nic neříká? Tohle všechno vás staví do rizikové skupiny. Cukrovku ale můžete „dostat“ i kvůli permanentnímu stresu!

„Nejez tolik sladkostí, budeš mít cukrovku!“ Také jste tohle v životě slyšeli snad tisíckrát? No jistě, všichni víme, že nadměrná konzumace cukrů s rozvojem diabetu nějak souvisí. Jenže náchylnost k této nemoci, která je hned po rakovině a srdečních chorobách nejčastější příčinou úmrtí, zvyšují i jiné návyky. Na co byste si podle odborníků měli dát zvláštní pozor?

Nepravidelné stravování mívá následky

Tři hlavní jídla a alespoň dvě menší svačiny. To je dle názoru lékařů i výživových poradců ideální stravovací režim, který je pro tělo prospěšný a přijatelný. Co když ale často držíte dietu a v jídle se hodně omezujete? Nebo zkrátka nemáte čas ani podmínky k tomu, abyste jedli pravidelně? Pak jdete cukrovce naproti, protože delší pauzy mezi jednotlivými chody způsobují výkyvy hladiny inzulinu, což omezuje schopnost organismu zpracovávat cukr.

Stres je nepřítel. Všeho a všech

Možná máte stresující povolání, možná za vaše stálé psychické vypětí může něco docela jiného. V obou případech se ale pohybujete na tenkém ledě. Poznatky četných vědeckých studií se shodují v tom, že lidé, kteří žijí stresujícím způsobem života, bývají k diabetu výrazně náchylnější. Jak je to možné? Příčinou je permanentně zvýšená úroveň glukózy, kterou má na svědomí stresový hormon kortizol.

Nepodceňujte spánek

O důležitosti spánku se mluví neustále. I v otázce prevence zmíněné nemoci má kvalitní noční odpočinek silné slovo, což ví málokdo. Pokud ponocujete, pracujete na směny nebo trpíte nějakou spánkovou poruchou, může se u vás cukrovka projevit. Tedy alespoň tak to říkají odborníci, kteří upozorňují na to, že rozhozený cirkadiánní rytmus má mnoho následků a tohle je jeden z nich.

A zase ten pohyb

Pravidelná fyzická aktivita je pro zdraví klíčová. Její absence může mít prsty v celé řadě komplikací, o kterých obvykle moc nepřemýšlíme. Jistá americká studie naznačuje, že jedinci, kterým sport nic moc neříká, mají pravděpodobnost diabetu vyšší o celých 75 procent. A to je hodně znepokojivá informace, nemyslíte?

Zdroj: healthdigezt.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat