Prostreno.cz

Talíř plný potřebného vitaminu K

Vitamin K se nachází v mnoha potravinách a je důležitý pro srážlivost krve. Pokud chybí, nemusí se krev srážet správně a takto postižený člověk může vykrvácet. V kterých potravinách vitamin K hledat?

Ačkoli nepatří vitamin K k těm, jejichž nedostatkem bychom mohli být ohroženi, může ho organismus některých lidí vyžadovat ve vyšším množství. Krvácení pod kůží, takzvané petechie, mohou na jeho nedostatek upozorňovat. V takovém případě by měly na řadu přijít potraviny s vysokým obsahem vitamínu K.

U některých onemocnění a při prevenci vzniku trombóz se podávají léky proti srážlivosti krve, které fungují jako opak vitaminu K. Při jejich užívání byste měli při konzumaci potravin s obsahem vitaminu K zpozornět, protože při vyšším množství může dojít k oslabení účinku léků. V malém v množství by ale vadit neměly.

Cizrna

Potřeba vitaminu K u dospělých osob je mezi 60 až 80 mikrogramy na den. A pouhých 100 gramů cizrny toto množství dokáže pokrýt asi z poloviny.

Špenát

Listová zelenina jako mangold, salát a špenát dodávají také velké množství vitaminu K. Ve 100 gramech špenátu najdete dokonce 350 mikrogramů vitaminu K.

Kapusta

Kapusta je bohatá na minerální látky a je velmi oblíbená především v zimě. Také je bohatým zdrojem vitaminu K – v čerstvé kapustě je asi 250 mikrogramů vitaminu K.

Brokolice

Kromě kapusty obsahují hodně vitaminu K i ostatní druhy košťálové zeleniny. Ve 100 gramech vařené brokolice je například až 270 mikrogramů.

Čekanka

Čerstvá čekanka má také vysoký obsah vitaminu K – ve 100 gramech zeleniny najdete okolo 200 mikrogramů vitaminu.

Cibule

Čerstvá cibule má ve 100 gramech více než 350 mikrogramů vitaminu K. V sušené cibuli se ukrývá dokonce desetkrát více okolo 3 400 mikrogramů.

Česnek

Česnek je velmi oblíbený především ve středozemní kuchyni. Lidé užívající léky na ředění krve by ho ale velké množství jíst neměli. Ve 100 gramech této ostré pochutiny se totiž ukrývá až 300 mikrogramů vitaminu K. Česnekový prášek obsahuje ve stejném množství dokonce 800 mikrogramů.

Celer

Jako polévková zelenina propůjčuje celer polévkám a omáčkám kořeněnou chuť, ale i jako pyré chutná výborně. Přitom ve 100 gramech má celer 100 mikrogramů vitaminu K.

Řeřicha

Řeřicha patří mezi jedlé klíčky, ve kterých se ukrývají živiny v koncentrovaném množství. I vitaminu K je v malých rostlinkách mnoho – ve 100 gramech klíčků je to až 300 mikrogramů vitaminu K.

Vaječný žloutek

Vejce patří k těm potravinám, které obsahují velké množství vitaminu K. Obzvlášť v žloutku je ho hodně. Ve 100 gramech vaječného žloutku je 147 mikrogramů vitaminu K.

Zdroj: life line, healthline






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat