Prostreno.cz

Důvody, proč na podzim jíst a pít čokoládu

Teploty klesly, padá listí a nám chybí energie. Kde ji vzít a nekrást? V obchodě! Vždyť tam se dá sehnat všechno od kreativity po podporu mozkových funkcí! Ve kterém regále?

Sladký zázrak. K mání je v cukrovinkách, má mnoho podob, obvykle je hnědý, bílý nebo pro někoho exoticky růžový. Čokoláda je spásou pro všechny, kdo na podzim trpí letargií a únavou. Experti z univerzity v anglickém Nottinghamu, ano to je to město, poblíž kterého dle pověstí žil v době zajetí krále Richarda Lví Srdce slavný Robin Hood, zjistil, že konzumace čokolády podporuje kognitivní schopnosti a zbystřuje mysl. A je jedno, jestli má tabulkovou (pevnou) nebo tekutou podobu!

Účinky. Jak dlouho působí?

Kakaová sušina obsahuje flavonoidy, které mají takzvaně antioxidační aktivitu. Ony ale zároveň zvyšují průtok krve a kyslíku do klíčových oblastí mozku, a to na dvě až tři hodiny po konzumaci. Ian MacDonald, profesor metabolické fyziologie na výše uvedené univerzitě, to zjistil s pomocí magnetické rezonance, a to ve chvíli, kdy detekoval zvýšenou aktivitu v konkrétních oblastech mozku u jedinců, kteří si dopřávali čokoládu s vysokým obsahem kakaa. (Čím vyšší je obsah kakaa, tím více výhod existuje. Tmavá čokoláda oproti jiným druhům obsahuje méně tuku a cukru, ale je důležité zkontrolovat informace na obale.)

Když si tedy dopřejete pár kostiček, nebo jich několik rozpustíte v mléce a vypijete, podpoříte bdělost, zaženete únavu a zároveň pozitivně zapůsobíte na své kardiovaskulárního zdraví. Flavonoidy se ovšem nenacházejí pouze v čokoládě, ale jsou přítomné i v borůvkách, zeleném čaji a červeném víně, na druhou stranu, proč si odpírat sladkost, když je to v rámci zdraví?

Fitness trenérka i gynekoložka

Studie, kterou publikoval odborný časopis The Journal of Nutrition, naznačila, že tahle mňamka krotí hladinu špatného cholesterolu, zlepšuje krevní tlak, až o třetinu snižuje riziko srdečních chorob, a jelikož zvyšuje dostupnost kyslíku, tak přispívá k lepším fyzickým výkonům. Nastávající maminky by mohlo zajímat i to, že 30 gramů tmavé čokolády denně přispívá k růstu a vývoji plodu. Počítejte však i s komplikacemi. Pravidelný příjem čokolády zvyšuje riziko zubního kazu a u některých lidí způsobuje migrény, a to kvůli obsahu kakaového tyraminu, histaminu a fenylalaninu. Opět tedy platí, že všeho s mírou.

Zdroje: sciencedaily.com, medicalnewstoday.com, wikipedie.cz





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat