Prostreno.cz

Jablečný ocet je doporučovanou potravinou pro diabetiky

Snížení hladiny cukru v krvi o celých šest procent? To nabízí jablečný ocet, jehož pouhé dvě polévkové lžíce vmícháte do sklenice vlažné vody. A proč je tak důležité, abyste zvolili ten nepasterizovaný?

Všestrannost jablečného octa sahá hluboko do minulosti. Už ve 4. př. n. l. s ním své pacienty léčil zakladatel lékařské vědy Hippokratés z Kóu, velmi oblíbený byl také u starých Egypťanů, Babyloňanů a Římanů. I mořeplavec Kryštof Kolumbus převážel na svých lodích barely s jablečným octem, aby svou posádku ochránil před kurdějemi. To stejné si mysleli i vojáci během americké občanské války, kteří ho pili pro zvýšení odolnosti. Jako blahodárný elixír je tato ingredience tedy známá již celá tisíciletí.

Zázrak v každé kapce?

Co se týká prospěšnosti zmíněné potraviny, ani dnešní odborníci pochvalami nešetří. Domnívají se totiž, že jde o spolehlivý dezinfekční prostředek, který díky obsahu přírodních enzymů eliminuje kvasinky způsobující nejrůznější infekce. Také prý likviduje hnilobné bakterie ve střevech, přičemž čistí ledviny, urychluje metabolismus a předchází zadržování vody. Zároveň normalizuje tlak, upravuje úroveň škodlivého cholesterolu, tlumí bolesti hlavy a ulevuje při angíně. Ocet z jablek je rovněž skvělým pomocníkem při chronické únavě, dně, artritidě, ztuhlých kloubech i akné. Máte ho doma? Patříte-li k diabetikům, hodit se vám bude o to víc.

Nabízená pomoc, která se neodmítá

Podle studie publikované v časopise Journal of Functional Foods, kterou uskutečnila americká Arizonská univerzita, je právě pro cukrovkáře jablečný ocet hodně přínosný, protože snižuje hladinu cukru v krvi nejméně o šest procent. Její autoři doporučují dvě polévkové lžíce vmíchat do sklenice vody a získaný nápoj konzumovat před jídlem. Dle jejich přesvědčení je v tomto směru nejúčinnější nepasterizovaný jablečný ocet, jehož nutriční profil si zachovává většinu cenných živin, a tím tedy i zdravotních benefitů. Zkusíte tuto přírodní léčbu i vy?

Zdroje: 1mhealthtips.com, wikipedia.org






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat