Prostreno.cz

Umělá sladidla ničí střevní mikrobiom a přispívají k obezitě

Pijete dietní nápoje s umělými sladidly, protože jste přesvědčení o tom, že díky nim nepřiberete? To je omyl. Efekt to bude mít opačný a ještě si pořádně rozhodíte trávení!

Už nějaký ten pátek jsou umělá sladidla zkoumána ze všech stran i úhlů. Mnoho vědců si totiž dlouho láme hlavu s tím, proč potraviny a nápoje, které je obsahují, nejenže nepomáhají hubnutí, ale obezitě doslova nahrávají. Teď už má odpověď na tuto otázku konečně jasné obrysy!

Pohroma pro střeva

Světlo do tohoto pomyslného informačního tunelu přináší odborníci z izraelského Weizmannova institutu věd, což je jedno z nejprestižnějších vědeckých pracovišť světa. Ti upozorňují na to, že ačkoli nejsou umělá sladidla absorbována v gastrointestinálním traktu, tak jako tak při průchodu útrobami přicházejí do kontaktu s mnoha miliony střevních bakterií, které vychylují z rovnováhy. Jak velký je to problém?

Věští porušená harmonie kila navíc?

V návaznosti na toto zjištění izraelští lékaři provedli pokus na myších, kterým podávali antibiotika, a to za účelem vyhubení prospěšných střevních bakterií. To se samozřejmě zdařilo, neboť jak známo, tyto medikamenty nemají na trávení ten nejlepší účinek. Ovšem stalo se toho víc. Když těmto čtyřnohým subjektům poté dali ochutnat i umělá sladidla, zjistili, že hlodavcům způsobují poruchy glukózové tolerance a inzulínovou rezistenci. Přímo se tedy nabízela otázka – chová se náš mikrobiom stejně? Ano. A možná ještě hůř.

Váha se zvyšuje už po pěti dnech!

Při kontrolním experimentu požádali vědci skupinu lidí, aby se na pár dní zřekli všech nízkokalorických potravin s obsahem umělých sladidel. Zhruba po týdnu těmto dobrovolníkům provedli podrobné lékařské testy, načež jim doporučili, aby zaujali zcela opačný postoj. Závěrečná analýza prokázala, že konzumace umělých sladidel jim zapříčinila již po pěti dnech nerovnováhu střevního mikrobiomu, přičemž odstartovala i sklony k intoleranci glukózy, která zase zvýšila pravděpodobnost cukrovky i nadváhy. Jak vidno, uměle slazená jídla a nápoje do zdravého jídelníčku opravdu nepatří.

Zdroje: alternativemedicine.com, healthline.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat