Prostreno.cz

Zdravotní rizika spojená s konzumací mořských plodů

Máte rádi ústřice? Nebo si s chutí dopřáváte krevety? Co když vám zadělají na cukrovku, revma nebo diabetes? Stát se prý může!

Že je konzumace tučných ryb doporučována, na to jsme si už zvykli. Nejen tuňáka, makrelu a lososa bychom ale prý měli jíst! Také o mořských plodech se hodně mluví, protože zlepšují mozkové funkce, posilují imunitu, snižují riziko srdečních chorob, tlumí bolesti kloubů a prospívají zraku. Tedy, alespoň takové benefity zmiňují někteří odborníci. Jiní zase varují, že ačkoli krevety a ústřice patří mezi ceněné delikatesy, mohou nadělat víc škody než užitku. Co je s nimi za problém?

Salmonela, mikrobi a výkaly

Stejně jako jiní živočichové bývají i měkkýši a korýši chováni na farmách, kde kvůli nedostatku prostoru bojují o přežití. A že je voda v přemnožených výbězích nezávadná? O tom si nechte zdát. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) ve svém prohlášení uvádí, že obsahuje neuvěřitelné množství výkalů, mikrobů a bakterií, a to včetně obávané salmonely. Tak jistě, že právě tohle se na kvalitě mořských plodů nějak projeví… Jsou tu však i další šokující informace.

Plasty

Dnešní doba je dobou plastovou, což je podle ochránců přírody a vlastně i lékařů naprostá katastrofa. Snažíte se těmto hmotám vyhýbat, jak jen to jde? Budiž pochváleno vaše ekologické cítění, ale měli byste vědět, že je velkém jíte i prostřednictvím zmíněných potravin. Prokázal to kupříkladu výzkum kalifornské univerzity Davis School of Veterinary Medicine, který škodlivé plasty objevil ve 30 procentech testovaných vzorků. Jeho poznatky také informují o tom, že konzumenti mořských plodů spolu s masem těchto živočichů spolykají i 11 tisíc plastových částic, které jim pronikají do všech tkání v těle. Nehezké vyhlídky, že?

Libo trochu rtuti?

Příliš povzbudivé závěry nepřináší ani americká studie uskutečněná Massachusettským  technologickým institututem. Z té zase vyplývá, že mořské plody z umělých odchovů mívají vyšší hladiny rtuti. Jen pro představu – tento prvek poškozuje centrální nervovou soustavu, přičemž může vyvolat diabetes, roztroušenou sklerózu, revmatismus i rakovinu. Tak pozor na to, odkud ty ústřice, co si dáváte na talíř, pocházejí…

Zdroje: mercyforanimals.org, poolhousesd.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Uzená polévka

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat