Prostreno.cz

Vysoká hladina cholesterolu jde ruku v ruce se stresem

Už si ani nepamatujete, kdy naposledy jste byli v psychickém klidu? To není dobrá zpráva, především pro vaše srdce a celkové zdraví. Čím více se totiž rozčilujete, tím vyšší hladinu cholesterolu pravděpodobně máte!

Co si představíte pod pojmem cholesterol? Hádáme, že nic dobrého. A kdo by se tomu divil, protože se o něm nemluví zrovna v příjemných superlativech. Jenže pozor, tato látka pomáhá tělu zpracovávat tuky. Klíčová je i pro produkci hormonů a vitaminu D. Nachází se v buněčných membránách, nervovém systému, játrech, ledvinách i mozku. Takže ne, zase až takový nepřítel to není. Tedy pokud jeho hladina nepřesahuje optimální množství. Jenže s tím je dnes trochu problém, to je pravda. Podle aktuálních lékařských statistik má zvýšenou hladinu cholesterolu přibližně každý pátý Čech. Otázkou je proč.

Jen geny za to nemohou

Je-li cholesterolu v organismu více, než je zdravé, usazuje se v tepnách, čímž podstatně zhoršuje jejich průchodnost. Stejně jako v ucpaném potrubí neteče voda, zanesené tepny brání průtoku krve do srdce i mozku, což může skončit infarktem a mrtvicí. Co všechno má na nadbytek cholesterolu vliv? Lékaři zmiňují především rodinnou anamnézu, diabetes, kouření a nadváhu. Ovšem ukázalo se, že i chronický stres patří mezi hlavní příčiny. Jak je to možné?

Vypjaté nervy přinášejí následky

Podle Americké kardiologické asociace (American Heart Association) dochází k tomu, že pokud je člověk dlouho pod tlakem, má zákonitě i vysoký cholesterol. Právě permanentní nervozita zasahuje do činnosti štítné žlázy, což je samozřejmě špatně. Čím více stresového hormonu kortizolu se vlivem psychické zátěže tvoří, tím více se produkuje i cholesterolu. Duševní vypětí je navíc spojováno s arteriální hypertenzí, nezdravými stravovacími návyky i konzumací potravin, které nemají nouzi o tuky, sůl a sacharidy. Dobrá rada tedy zní? Hoďte se do klidu, co to jen jde! A pozor na jídelníček, je to pro vaše dobro…

Zdroje: healthline.com, everydayhealth.com, healthmag.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat