Prostreno.cz

Vitaminy pečující o pleť

O vitaminech se nejčastěji hovoří se spojitosti s posilováním imunity, ale co pleťˇ? Tak na tu se často zapomíná! Co pokožka potřebuje ze všeho nejvíc a bez jaké náloži látek neprospívá? Zkroťte vrásky i dehydrataci!

Když se řekne „vitamin“, mnoho lidí si vybaví blistry, krabičky a lékárnu. Vitaminy udržují tělo v chodu a jsou pro organismus velmi důležité. Tedy nejen pro něj. Vitaminové přípravky pro péči o pleť mohou pomoci zlepšit celou řadu kožních problémů, ať už jde o vrásky, nerovnoměrnou strukturu nebo tmavé kruhy pod očima. Které patří k těm nejlepším?

Céčko jako omlazovač

Vitamin C je jedním z nejběžnějších vitaminů, které najdete v produktech pro péči o pleť, a to z dobrého důvodu! Mezi jeho silnou stránku patří zesvětlování. Aplikace vitaminu C brání produkci melaninu, který je viníkem hyperpigmentace. Pokud trpíte stařeckými či slunečními skvrnami, nebo třeba jizvami po akné, je pro vás céčko tím pravým spojencem. Nejen, že pleť vybělí, ale taky zhydratuje.

Pomáhá totiž předcházet ztrátě vody, snižuje zarudnutí, pokožku zklidňuje a podporuje v ní produkci kolagenu, jež je tajemstvím mladistvého vzhledu. (Produkce kolagenu přirozeně klesá s věkem.) Vitamin C je vhodný pro všechny typy pleti.

Pupínky nemají rády áčko 

Vitamin A je známý jako retinol, což je jedna z nejúčinnějších složek v boji proti známkám stárnutí. Hned vedle céčka. Retinol je k dispozici v různých koncentracích, z nichž ty nejvyšší musí předepisovat dermatolog. Retinol léčí akné, odstraňuje odumřelé kožní buňky a zabraňuje ucpávání kožních pórů, takže je velmi vhodný pro osoby se sklony k pupínkům.

Vědci dokázali, že vitamin A, podávaný lokálně, zvyšuje produkci kolagenu a zabraňuje vzniku jemných linek a vrásek. Zlepšuje strukturu pleti, přispívá k její mladistvosti a zářivosti. Jedinou nevýhodou je, že v některých případech může způsobit suchost, svědění a podráždění, takže je nejlepší začít s pozvolnou aplikací a dávky nenásilně zvyšovat.

Vitamin B milují kožní póry

Nikotinamid, což je ve vodě rozpustný vitamin ze skupiny vitaminů B, je další silnou složkou péče o pleť. Při lokální aplikaci ji udržuje pevnou (vytváří v ní keratin), podporuje hydrataci, bojuje proti zánětům, ekzémům a zarudnutím, také reguluje produkci mazu, ošetřuje rozšířené kožní póry a zabraňuje tvorbě jemných linek a vrásek.

Éčko

Zatímco nikotinamid může být nejvhodnější pro mastnou a aknózní pleť, vitamin E toho zase dělá hodně naopak pro pleť suchou. Bojuje s pnutím a šupinami, zvlhčuje, ošetřuje jemné vrásky a linky, snižuje zarudnutí, také má vysoký obsah antioxidantů, které chrání pokožku před poškozením volnými radikály.

Vitamin K

Káčko vyniká antioxidačními vlastnostmi, preventivně zabraňuje poškození volnými radikály, působí proti stárnutí i tmavým kruhům pod očima. Vitamin K zároveň pomáhá zmírnit záněty způsobené kožními chorobami, jako je lupénka a ekzém.

Zdroje: herbaldynamicsbeauty.com, wikipedia.org, frontiersin.org





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kuře na paprice

(4 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat