Prostreno.cz

V těhotenství pozor na kapustu

Vyvážená strava v těhotenství je velmi důležitá. Jak je to ale s jinak velmi zdravou kapustou?

Kapusta je obecně vzato velmi zdravá zelenina. V těhotenství zásobuje těhotnou maminku stejně jako její nenarozené dítě cennými živinami. V principu by tedy nemělo být nic proti ničemu, abyste si na kapustě pochutnali i v těhotenství. Ovšem při její přípravě byste si měli dát pozor na několik věcí. Jinak hrozí riziko nákazy toxoplazmózou.

Co je toxoplazmóza

Toxoplazmóza je sama o sobě neškodné onemocnění. Nemocný si zpravidla ani nevšimne, že ji má, protože netrpí žádnými obtížemi. Příznaky podobné chřipce nebo někdy možná i zánětlivá onemocnění se zpravidla objevují jen u osob s velmi slabou imunitou. A co pro jednoho není za normálních okolností nic ojedinělého, může pro nenarozené dítě mát kritické následky.

Riziko nákazy toxoplazmózou spočívá především při konzumaci syrového nebo nedostatečně zpracovaného masa nebo špatně omyté zeleniny. To znamená, že kapusty se vzdávat nemusíte, pokud si dáte velký pozor na její správné očištění a dostatečné tepelné zpracování.

Jak se chránit

Abyste ochránila před nakažením sebe, ale především svoje dítě, je nutné dbát na několik věcí. Rozhodně během těhotenství zapomeňte na konzumaci syrového masa. Syrové ovoce a zeleninu opravdu důkladně omyjte v dostatečně teplé vodě. Zemní potraviny skladujte raději na jiném místě, než uchováváte ostatní. Zároveň je vhodné chránit se před kontaktem s toulavými kočkami, který jsou ve většině případů vysokým rizikem nákazy toxoplazmózou.

Zdroj: life line





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat