Prostreno.cz

Esenciální pomerančový olej je úlevou od stresu

Jak utlumit stres a zároveň urychlit metabolismus, zbavit se chuti na sladké a zastavit bolest? To je snadné – nadechněte se vůně esenciálního pomeranče. Můžete si tak zvýšit i fyzickou výkonnost a omezit riziko rakoviny.

Sezona aromaterapie a nejrůznějších voňavých olejíčků je už zase v plném proudu. Děláte revizi svých zásob a říkáte si, že byste je mohli zase doplnit? Nezapomeňte se v obchodě porozhlédnout po esenciálním pomeranči. Bude vám opravdu užitečný! Nebo snad chcete tvrdit, že se tyto benefity nehodí?

Úleva od stresu pro dospělé i děti

Jistá americká studie z roku 2013 prokázala, že inhalace pomerančové vůně snižuje tepovou frekvenci i hladiny stresového hormonu kortizolu. A to takzvaně „na první dobrou“! Odborníci se tedy přiklánějí k názoru, že může být přínosná při úzkosti dětí, které čekají třeba na nějaký lékařský či stomatologický zákrok. Pomáhat prý ale může i ženám při porodu.

Spolehlivý lék proti bolesti

Z jiného výzkumu zase vyplynulo, že zmíněný tekutý prostředek okamžitě tlumí bolesti nejrůznějšího původu. A pozor, i v této nepříznivé situaci podle vědců stačí vdechovat jeho aroma! Ovšem tento spojenec se samozřejmě dá i zředit s dalším nosným olejem, kupříkladu olivovým, kokosovým nebo mandlovým, čímž vznikne účinný masážní přípravek, jež poskytne úlevu svalům i kloubům.

Překvapivá prevence rakoviny

Experti se při svých průkumech soustředili i na to, zda může onen produkt přispět k prevenci onkologických onemocnění. A zjistili, že ano! Je to zásluha obsaženého limonenu, což je sloučenina se silnou antioxidační a protirakovinnou aktivitou.

Lepší sportovní výkon hodný profíka

Věřte, nebo ne, aromaterapie může podpořit i sportovní výkony. A zvláště ta, která voní po zmíněném citrusovém plodu. Je prokázáno, že právě on ovlivňuje funkce plic a zvyšuje zdatnost. Tak si před tréninkem takový doping dopřejte, je to povoleno! A když už jsme u toho…

Pomoc při hubnutí přijde vhod

Co je při hubnutí důležité? Tedy kromě vhodné stravy a pravidelného pohybu? Důraz se klade na stimulaci metabolismu, od čehož se odvíjí i rychlost spalování kalorií. Inhalace pomerančového oleje má dle názoru odborníků na svižnou látkovou přeměnu pozitivní vliv. Mimochodem, tlumí i chutě k jídlu.

Zdroje: healthline.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat