Prostreno.cz

Švestky bojují proti stárnutí pleti i vlasů

Že jste si v hlavní sezoně švestek, které dozrávají do září, udělali zásoby? Výborně. Švestky v mrazáku přečkají celou zimu a rozhodně se nehodí jen tak na mlsání. Jaké báječné věci dělají pro pleť a vlasy?

Švestky patří mezi lahodné a šťavnaté ovoce plné živin. Tělu dodávají vitaminy A, C, E, K, B1, B2, B3, draslík, vápník, zinek a další cenné látky. Konkrétně třeba céčko pomáhá tělu budovat svalovou hmotu, tvořit krevní cévy a posilovat imunitu, zároveň působí jako antioxidant. Švestky jsou ale mnohem víc, než jen sladký a výživný pamlsek. Proč si z nich připravovat pleťové a vlasové masky?

Bojují proti stárnutí

Slivoň švestka je velmi účinná při zmírňování projevů stárnutí, jako jsou vrásky, jemné rýhy, stařecké skvrny a podobně. Vitaminy C a E, ale taky beta-karoten, jsou výbornými bojovníky proti účinkům volných radikálů, takže chrání tělesné buňky před oxidačním poškozením. Navíc protizánětlivé účinky hrají zásadní roli při podpoře pružnosti pokožky. Vezměte 1–2 švestky a vyjměte dužinu. Tu rozmačkejte a smíchejte s růžovou vodou, okurkovou šťávou nebo lžící medu. Směs naneste na obličej, nechte působit 15–20 minut a poté opláchněte vlažnou vodou.

Zlepšují texturu pleti

Již zmíněný vitamin C je silný antioxidant, který podporuje tvorbu kolagenu. Kolagen je druh proteinu, jehož je nutné mít dostatek. Rozhoduje o tom, zda je pokožka matná, hrubá a zašedlá, nebo naopak měkká, hebká a zářivá. Céčko je zároveň známé pro svoji schopnost změkčit a zesvětlit jizvy a tmavé skvrny, kupříkladu od slunce.

Léčí akné

Trápí-li vás akné a pupínky, pak spásu hledejte právě u švestek. Snižují zarudnutí pleti a díky vitaminu A jsou na komedony jako dělané. Podporují tvorbu zdravých kožních buněk a mají na starosti exfoliaci, tedy jemné odloučení odumřelých kožních buněk ze svrchních vrstev pleti. Zabraňují tak vzniku ucpaných pórů a černých a bílých teček. A pokud nějaké ty švestičky máte navíc, zužitkujte je na opuchlé oči – stejně jako okurku hadovku.

Krotí lupy a pěstují zdravé vlasy

Lupy obvykle vznikají v důsledku přemnožení kvasinek rodu Malassezia furfur, které se přirozeně nacházejí i ve zdravé pokožce. Na ně nikdo zvědavý není. Naštěstí jsou tu, jak jinak, švestky. Opět je nutné vyzdvihnout přítomnost vitaminu C, který vyhlašuje válku všem bakteriím na pokožce hlavy, zklidňuje ji a podporuje v ní krevní oběh.

Lupy, pokud se včas neléčí, mají za následek ucpání vlasových folikulů zastavení růstu vlasů. Sluší se také uvést, že vitamin E ve švestce posiluje buněčné membrány a také zabraňuje volným radikálům poškozovat vlasové folikuly. Přítomnost železa zase slibuje silnější, hustější a zdravější vlasy. A jak se taková maska připravuje?

Několik švestek vymačkejte a získejte z nich šťávu. Tu přidejte do rozšlehaného vajíčka.  Jakmile je vlasová maska ​​připravena, naneste ji na pokožku hlavy a vmasírujte ke kořínkům.  Nechte hodinu působit a poté smyjte jemným šamponem.

Zdroje: beautifulhameshablog.com, minnetonkaorchards.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat