Prostreno.cz

Esenciální oleje při bolestech hlavy

Je mnohem pohodlnější a rychlejší, když si při bolesti hlavy vezmete prášek z lékárny, ale ty následky! Jednoho pacienta z deseti může přepadnout zvracení, pálení žáhy, průjem, zácpa či nadýmání. Zkuste to šetrněji, tedy s esenciálními oleji!

Máte pocit, že vám někdo chce vyvrtat díru do mozkovny. Ten otravný, bolestivý a pulzující pocit je tak nepříjemný! I když existuje důvod, proč jsou běžné léky, které krotí rutinní bolesti hlavy, tak oblíbené, nepatří k těm nejšetrnějším. Jaká další možnost přichází v úvahu, když už nevíte, kudy kam? Provoňte místnost éterickými oleji. Které vám uleví?

Rozmarýn

Rozmarýn se často používá ke zlepšení krevního oběhu a léčbě bolestí hlavy. Výhodou je, že zároveň patří k protizánětlivým činidlům. Nemáte-li aromalampu, smíchejte 1 čajovou lžičku nosného oleje s 5 kapkami rozmarýnového oleje a proveďte jemnou masáž spánků. Můžete si také napustit horkou lázeň a přidat rozmarýn do vany.

Máta peprná

Mátový olej obsahuje mentol, který pomáhá svalům relaxovat. Má příjemný chladivý účinek na pokožku a zmírňuje bolest. Kromě difuzéru lze mátovou silici opět použít i lokálně, a to přímo na spánky. Pár kapek zřeďte nosným olejem, kupříkladu olivovým nebo kokosovým, a aplikujte na potřebná místa. Zabírá to.

Levandule

Další oblíbenou možností je levandulový esenciální olej. Tato všestranná uklidňující vůně je známá tím, že navozuje relaxaci. Jedna klinická studie potvrdila, že inhalace levandule po dobu 15 minut může snížit závažnost příznaků.

Heřmánek

Heřmánkový esenciální olej uklidňuje a podle různých výzkumů snižuje úzkosti a deprese. Jeho protizánětlivé vlastnosti ulevují od bolesti hlavy, takže ho neváhejte povolat do zbraně.

Eukalyptus

Rýma někdy může přejít do zánětu vedlejších cest dýchacích, pro který lékaři mají odborný termín sinusitida. Ta se pozná podle úporné bolesti hlavy. Jak na ni? Co nejdříve použijte eukalyptový esenciální olej. Ukázalo se, že tato látka má schopnost otevřít nosní průchody a vyčistit dutiny, čímž se zmírní určité napětí, které způsobuje pulzující bolest hlavy. (Lze smíchat i s mátou.)

Zázvor

Vědci tvrdí, že zázvor není užitečný jen při nachlazení. Tenhle přírodní poklad se uplatňuje i při léčbě bolestí hlavy a migrén, má protizánětlivý, antibakteriální a antioxidační účinek.

Zdroje: greatist.com, ibalgin.cz, intrepidmentalhealth.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat