Prostreno.cz

Fenykl pomáhá nejen na trávení

Prostředků s famózními účinky není doma nikdy dost. Máte ve svých zásobách fenykl? Ten snižuje riziko rakoviny, zmírňuje příznaky menopauzy a chrání před oxidačním stresem. Zároveň potlačuje kvasinkové infekce a odbourává zácpu.

Fenykl se těšil velké oblíbenosti už u starých Řeků a Římanů, kteří věřili, že z této bylinky načerpají sílu, zdatnost a moudrost. Mniši si cenili jejích léčivých schopností, přičemž fenyklovou vodu využívali při očních zánětech a bolestech v krku. V některých kulturách se tato rostlina věšela nad vchodové dveře, protože podle legend odháněla nejen zdravotní obtíže, ale i zlé duchy. Jaký názor na ni mají vědci, kteří jejím vlastnostem zasvětili mnoho studií?

Dávka výživy, kterou tělo uvítá

Asi by to řekl jen málokdo, ale fenykl je velice výživný. Nabízí totiž dvacetiprocentní denní doporučované množství vitaminu C, zprostředkovává však i vysoký podíl železa, manganu, hořčíku, vápníku a draslíku. Jeho antioxidační potenciál chrání tělo před volnými radikály a oxidačním stresem, což znamená, že představuje prevenci mnoha civilizačních chronických chorob - včetně té nejobávanější, jak potvrzují následující řádky.

Nepřítel rakoviny

Zmíněná rostlinka se možná tváří zcela nenápadně, ovšem platí za silného protivníka onkologických onemocnění. Je to zásluha obsažené sloučeniny zvané anethol, která potlačuje růst rakovinných buněk a způsobuje jejich likvidaci. Podle odborníků podává nejslibnější výsledky zejména tehdy, jde-li o rakovinu jater, ňader a prostaty.

Spása nejen při menopauze

Kromě toho, že má fenykl příznivý vliv na sexuální funkce, zmírňuje také nepříjemné příznaky spojené s menopauzou. Bývá tedy doporučovaným prostředkem na návaly horka, výkyvy nálad, permanentní únavu i podrážděnost. Obecně je tento aromatický spojenec dobrým přítelem něžného pohlaví, neboť také potlačuje kvasinkové infekce.

Opravář nefungujícího trávení

Žvýkat po jídle fenyklová semena je v mnoha koutech světa běžnou praxí. Tahle medicína podporuje sekreci žaludečních šťáv, usnadňuje vstřebávání živin, předchází pálení žáhy a trávení celkově harmonizuje. Tak to někdy vyzkoušejte, nemůže vás to zklamat!

Zdroje: healthline.com





Celkem 1 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat