Prostreno.cz

Pro vylepšení jídla i zdraví pozvěte do kuchyně citronovou trávu

Chystáte se dnes na přípravu masa, rýže nebo nějaké omáčky? Co kdybyste do receptu zkusili zakomponovat i citronovou trávu? Milovníci vaření si ji nemohou vynachválit! Ani lékaři, kteří poukazují na zdravotní účinky, nešetří superlativy.

S oblibou asijské kuchyně roste i povědomí o tamních bylinkách. K těm patří citronová tráva, která je velmi rozšířená také v indonéské, thajské a indické gastronomii. Jinak zvaná voňatka citronová má pikantní chuť podobnou citronu, ovšem s tím rozdílem, že pokrmy nijak neokyselí. Výborně se hodí k rýži, mořským plodům, do masových jídel, omáček a vývarů, nasekat se dá také do zeleninových salátů. V sušené verzi se zase přidává do čajových směsí a jiných horkých nápojů. Že vás tato ingredience zaujala? A to ještě neznáte její zdravotní výhody. Vydají na celou kapitolu knihy!

Multivitamin, který příjemně voní

Vitaminy B, C i A. Dále pak hořčík, selen, fosfor, železo i zinek, a to skutečně v hojném množství. To všechno citronová tráva obsahuje, s čímž se pojí i určité benefity. Nad kterými žasnou i samotní vědci?

Pomoc při anémii

Anémie neboli chudokrevnost se projevuje nejen nápadnou bledostí, ale i únavou, malátností a sníženou výkonností. Člověk, který jí trpí, se také více zadýchává a hůře soustředí. Naštěstí je tu ale první pomoc v podobě uvedené ingredience. Ať už ji použijete jakkoli, povzbuzuje tvorbu červených krvinek, čímž toto onemocnění zmírňuje.

Vzpruha duševní kondice

Již mnoho výzkumů prokázalo, že tráva vonící po citronu mívá velice příznivý vliv na fungování mozku, přičemž krotí stresový hormon kortizol a zbavuje mysl chmurných myšlenek. Rovněž se uvádí, že navozuje ospalost a zkvalitňuje spánek. Komu se něco takového nehodí…

Řešení stomatologických problémů

Protože jmenovaná přísada vykazuje antibakteriální, antifungální, antioxidační a protizánětlivé vlastnosti, může se uplatnit v boji proti parodontóze. Obecně ale podporuje zdraví ústní dutiny a omezuje tvorbu zubních kazů, zatímco osvěžuje dech.

Další pozitiva

Odborníci se domnívají, že konzumace citronové trávy snižuje i riziko kardiovaskulárních chorob, harmonizuje trávení a ulevuje při menstruačních křečích. Doporučuje se také při horečce, stejně spolehlivě působí i proti virům a nachlazení.

Zdroje: emedihealth.com, webmd.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat