Prostreno.cz

Čaje pro podporu imunitního systému

Šálek horkého čaje působí konejšivě, uklidňuje nervy a prohřívá organismus. Vybírat lze z mnoha druhů čajů, přičemž některé, tedy kromě vynikající chuti, podporují imunitní systém. V sychravém období dávejte přednost těmto přírodním zázrakům!

Nachlazení a chřipky si na podzim a v zimě vybírají svoji daň. Chcete se jim vyhnout? Pak pijte čaje, jež bojují s volnými radikály, snižují oxidační stres a posilují obranyschopnost. Které patří k těm nejlepším?

Matcha čaj

Jemně mletý zelený japonský čaj si získal popularitu po celém světě. Rozdíl mezi matchou a jinými zelenými čaji spočívá v pěstování a zpracování. Matcha je známá pro svou bohatost na antioxidanty, konkrétně katechiny. Některé z nich mají až 137krát vyšší koncentraci, než je tomu u jiných zelených čajů. Kromě podpory imunitního systému se dá očekávat další bonus. Kombinace kofeinu s l-theaninem v tomto čaji poskytuje stabilní a prodloužený přísun energie bez úzkostných chvění nebo vedlejších účinků, jaké lze zaznamenat u kávy a energetických nápojů.

Bílý čaj

Bílý čaj je mezi pravými čajovými odrůdami nejméně zpracovaný. Po sklizni se krátce suší na slunci, aby se minimalizovala oxidace, protože ta může ztmavit barvu a chuť čajových lístků. Ve srovnání se zeleným čajem a čajem matcha má ten bílý o 15 % méně kofeinu, ovšem záleží na odrůdě. Vědecké výzkumy potvrdily, že vysoká koncentrace antioxidantů v něm přítomná může hrát nejen ochrannou roli před poškozením buněk volnými radikály, ona i preventivně působí proti rakovině.

Čaj z plodů goji

Kustovnice čínská, tedy červené bobule, které se v asijské medicíně využívají přes tisíc let, mají léčivé a antioxidační vlastnosti, jež zlepšují imunitu a chrání před chronickými onemocněními, jako jsou srdeční choroby, rakovina a cukrovka. Goji obsahuje velmi slušné množství vitaminu A, který je klíčovou součástí regulace obranyschopnosti organismu.

Ibiškový čaj

Studie publikovaná v PubMed Central zjistila, že ibišek může inhibovat aktivitu E. coli, bakterie, o které je známo, že způsobuje infekce močových cest. Pravidelná konzumace ibiškového čaje snižuje účinek volných radikálů v těle o neuvěřitelných 92 %!

Kurkumový čaj

Kurkuma je nejlépe známá pro kurkumin, aktivní složku, která jí dodává její charakteristickou oranžovo-žlutou barvu. Předpokládá se, že kurkumin podporuje imunitní systém tím, že reguluje růst buněk imunitního systému, snižuje zánět v těle, působí antivirově a antimikrobiálně. Tak do dna!

Zdroje: eatingwell.com, wikipedia.org, healthshots.com





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat