Prostreno.cz

Zdravé mini sezamové koláčky

Cukroví nemusíte mlsat jen o Vánocích a nemusí to vždy nutně znamenat kalorickou bombu. Recept na sušenky, o který se dnes s vámi podělíme, je plný zdravých a nutričně bohatých surovin, příprava je velice jednoduchá a potěšíte jimi každou návštěvu – skvěle se hodí například k čaji rooibos či ke kávě.

Díky obsahu sezamových semínek se jedná o ideální mlsání pro podzimní měsíce. Sezamová semínka jsou totiž bohatým zdrojem živin důležitých pro imunitní systém. Jedná se především o zinek, selen, měď, železo, vitamin B6 a vitamin E. Zinek je důležitý pro tvorbu a aktivaci bílých krvinek, které bojují proti mikrobům a jeho nedostatek může vést k významnému snížení imunity. Ve 3 lžících sezamového semínka získáte cca 20 procent doporučené denní dávky zinku.

Mouku můžete použít jakoukoli dle svého výběru a preferencí. Skvěle se vám bude pracovat se špaldovou. Pokud chcete připravit bezlepkovou variantu sušenek, použijte pohankovou mouku nebo mouku z červené čočky, a ovesné vločky nahraďte jahelnými či amarantovými (případně jinou bezlepkovou variantou). Pro veganskou variantu receptu nahraďte máslo kokosovým olejem.

Teď už k samotné přípravě.

Mini sezamové koláčky

Ingredience na cca 50 ks

50 g hladké mouky dle výběru

15 g kakaa

2 lžíce sezamových semínek

50 g změklého másla

50 g jemně namletých ovesných vloček

70 g mletých lískových ořechů

70 g cukru krupice

1 lžíce sirupu (rýžový, agáve apod), nebo medu

½ kávové lžičky instantní kávy

špetka jedlé sody

zdobení:

čokoláda a celé lískové oříšky

Postup

1 Ovesné vločky a oříšky nasekejte pomocí sekáčku nebo mixéru na hrubou mouku.

2 Všechny suché přísady včetně nasekaných oříšků a ovesných vloček pak vsypte do mísy, přidejte máslo a sirup a vypracujte těsto. Pokud se směs stále drolí a nedaří se vám vytvořit kompaktní těsto, můžete přidat 1–2 lžíce studené vody.

3 Z těsta pak tvořte kuličky, které jemně zploštěte a utvořte uprostřed důlek.

4 Mini koláčky přesuňte na plech vystlaný pečicím papírem, a nechejte chladit v ledničce po dobu 20 minut, aby těsto dostatečně ztuhlo, a během pečení si udrželo tvar a nerozlilo se do stran.

5 Troubu si předehřejte na teplotu 150 stupňů.

6 Koláčky vyjměte z lednice a rovnou je vložte do rozehřáté trouby. Pečte přibližně deset minut. Po vychladnutí nalijte do každého důlku trochu rozpuštěné čokolády a vložte celý lískový oříšek.

Zdroje: názor autora, vitalweb.cz/332/sezamove-seminko





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat