Prostreno.cz

S plodností si některé potraviny moc nerozumí

Máte ráda měkké nepasterizované sýry, dietní nápoje, tučné ryby a mořské plody? Pokud v dohledné době hodláte rozšířit rodinu, z jídelníčku je raději vykažte!

O potravinách, které podporují početí, a zvyšují tak šance na otěhotnění, se mluví neustále. Co ale takové, které mají úplně opačný efekt? Ty už tolik pozornosti nemají. Čemu všemu se raději vyhnout, pokud už vám biologické hodiny tikají a začínáte mít rodičovské ambice?

Tučné ryby a mořské plody

O tučných rybách a mořských plodech je známo, že posilují imunitu, zlepšují mozkové funkce, snižují riziko srdečních chorob a tlumí bolesti. Tedy, mimo jiné, protože příznivých účinků jejich konzumace existuje bezpočet. Platí to ale pouze pro živočichy žijící ve volné přírodě. Americká studie uskutečněná Massachusettským technologickým institututem prokázala, že ryby i plody z umělých odchovů obsahují vyšší hladiny rtuti. Tento prvek je zabijákem plodnosti! „Rtuť poškozuje nervový systém a navíc si vytváří v těle zásoby, které nejenže snižují naděje na početí, mohou také poškodit vývoj plodu,“ varuje americká dietoložka Suzanne Fisher. Věnujte tedy původu mořské stravy větší pozornost, opatrnosti tady není nazbyt!

Na dietní nápoje si nechte zajít chuť

Ano, je chvályhodné, že se snažíte svou váhu udržet v ukázkových hodnotách. Ale pozor, cesta k nim rozhodně nevede přes nízkokalorickou sodu, kolu ani tonik. I vědci často upozorňují na to, že toto šumivé občerstvení podporuje nadváhu, což je trochu paradox. Mívá ale i jiné škodlivé účinky. „Dietní nápoje se do souvislosti s neplodností dávají neustále. Předpokládá se, že je to proto, že vlivem umělých sladidel podněcují záněty a nepříznivé metabolické změny,“ vysvětluje americká lékařka a nutriční terapeutka Kendra Tolbert.

Sýr jako nepřítel

Dobrou volbou nejsou ani měkké nepasterizované sýry. Brie, camembert nebo gorgonzola – co jen na nich může špatně? Vždyť jsou tak lahodné! Výše zmíněná expertka Kendra Tolbert poukazuje na skutečnost, že tyto druhy sýrů mohou obsahovat listerie. Jedná se o bakterie, kterým se přičítají potraty i omezená schopnost reprodukce.

Zdroje: uchicagomedicine.org, glamour.com





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat