Prostreno.cz

Zdravotní a kosmetické výhody cypřiše

V některých zemích platí za symbol nesmrtelnosti a naděje, ale i smutku. V každém případě jehličnan cypřiš a z něj připravená silice ulevuje při kašli a zastavuje krvácení. Tedy nejen to. Radost z něj mají vlasy i pleť! Už ho máte doma?

Cypřiš (Cupressus) je stálezelený jehličnatý strom, který roste převážně v teplých oblastech severní polokoule. Ačkoli se běžně nepovažuje za bylinu nebo koření, rostlinný materiál z tohoto příslušníka přírodní říše slouží k přípravě cypřišového esenciálního oleje. A ten platí za dokonalého zimního spojence. Jaké má účinky?

Pomoc při chřipkách, nachlazeních i zánětech

Cypřiš působí na dýchací cesty, ulevuje při infekcích, virózách a zánětech močových cest. Zvlášť ten je velmi nepříjemný a bolestivý, často k němu dochází tehdy, pokud je imunitní systém člověka napaden například dlouhodobým stresem. Cypřiš však naštěstí má antibakteriální a protizánětlivé účinky. Ostatně i jednoduchý čajový odvar z jehličí může být účinným prostředkem pro dýchací cesty, pokud trpíte astmatem, bronchitidou či chronicky ucpaným nosem.

Konec plísním

Plísně na pokožku hlavy a končetiny působí i v zimě. Onychomykózou, jak se tomuto stavu říká, se klidně nakazíte v jakémkoli vlhkém prostředí, jako jsou sauny, bazény nebo fitness centra. Cypřiš, nakapaný do teplé vodní lázně, však uvolňuje mnoho prospěšných organických sloučenin, a bojuje tak proti plísňovým infekcím.

Krásnější vlasy

Slunečnicový, kokosový nebo třeba olivový. Oleje mají na pokožku hlavy a vlasy blahodárný vliv. A když do nich přidáte i nějakou tu kapku esenciální silice, jejich účinnost narůstá. Pokud se rozhodnete pro cypřiš, dočkáte se stimulace a výživy vlasové pokožky a folikul. Cypřiš dělá kštici zdravější, silnější a bohatší. Může se také podílet na snížení výskytu lupů a kožních onemocnění.

Zdravější pleť bez lesku

V kosmetických přípravcích se uvedený esenciální olej používá při problémech s celulitidou a mastnou pletí. Malé množství přidejte do svých masážních krémů a čisticích tonik.

Úleva při křečových žilách

Připravili jste si vlastní koňskou nebo kostivalovou mast na otravné křečové žíly. Zabírá to? Pokud ne, věřte, že tím vaše možnosti nekončí. Na varixy je cypřiš jako dělaný. Obohacujte jím koupele po vzoru lidového léčitelství. Jeho chladivě svěží aroma osvěžuje a uvolňuje – tělo i ducha.

Zdroje: wikipedia.org, organicfacts.net





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat