Prostreno.cz

Rizika spojená s konzumací květáku

Květák je chuťově dobrý a nabízí také širokou škálu důležitých živin. Ale pořád to ještě neznamená, že ho lze beztrestně jíst po kilech. Proč vás bude nadýmat, když si naservírujete velkou porci?

Květák je super výživná brukvovitá zelenina. Dle názoru historiků s největší pravděpodobností pochází z Kypru, kde ho lidé pěstovali už v 6. století před naším letopočtem. Tehdy se mu říkalo kyperský salát, což mu vydrželo až do 18. století, kdy se začal rozšiřovat po Evropě i celém světě. Jaký má vliv na zdraví a proč vám po jeho konzumaci nemusí být úplně dobře?

Multivitamin, který skoro nemá konkurenci

Květák je významným zdrojem mnoha klíčových živin. Obsahuje vysoký podíl vitaminu C, ovšem poskytuje i b-komplex i betakaroten. Stydět se rozhodně nemusí ani za množství draslíku, fosforu, manganu, vápníku, hořčíku a železa. Rovněž zprostředkovává antioxidanty, cholin, omega-3 mastné kyseliny, vlákninu a bílkoviny.

Vedlejší účinky této křupavé potraviny vědci prokázali již nesčetněkrát. Podle nich zabraňuje rakovinnému bujení, snižuje riziko srdečních chorob a zvyšuje obranyschopnost organismu. Také podporuje produkci neurotransmiterů, jež jsou nezbytné pro fungující nervový systém. Velice příznivý vliv má i na zrak a pohybový aparát, zatímco představuje prevenci diabetu. Nelze mu odepřít ani to, že urychluje vylučování přebytečné vody z organismu, proto se doporučuje při léčbě ledvinových kamenů. Takže ano, je to poklad! Ovšem jak už to bývá, každá mince má dvě strany, takže obecně zdravý květák mnohdy dokáže i zatopit. Jak?

Méně je vážně více

Všechny druhy brukvovité zeleniny disponují rafinózou, což je specifický sacharid. Problémem je pak to, že lidské tělo není vybaveno enzymem, který by rafinózu pomohl rozložit. Zjednodušeně řečeno – tato látka putuje do tlustého střeva nestrávená, proto vlivem bakteriální fermentace způsobuje plynatost a nadýmání. Celou situaci poněkud zhoršuje i sirovodík, proto lékaři od velkých porcí často odrazují. Tak to s květákem moc nepřehánějte, jinak se budete cítit jako přepuštěný balón!

Zdroje: indiatimes.com, healthline.com





Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat