Prostreno.cz

Chuť k jídlu ovlivňují i barvy

Když jde o hubnutí, je každá pomoc vítaná. A právě proto se obklopte modrou, černou a šedou barvou! Naopak se zkuste vyhnout červené. Proč?

I když si to mnozí neuvědomují, barvy mají velkou moc i sílu. Vyvolávají vzpomínky i emoce. Také hluboce působí na naši náladu, chování a celkovou pohodu. Dá se jimi zlepšit pracovní produktivita, vášeň ve vztahu nebo zdraví. A není to všechno. Barvy totiž „mluví“ i do chutí k jídlu! Které vám při dietě budou nápomocné a jakým se raději vyvarovat?

S bílou to ke štíhlosti nedotáhnete

Bílé odstíny jsou spojovány s nevinností, neposkvrněností, panenskou čistotou a neutralitou. Kdo by tedy proti nim mohl něco namítat? Psychologové a výživoví poradci jisté výhrady mají. Shodují se totiž v tom, že dokážou odpoutat pozornost mozku, který si pak jaksi nevšimne, že se už nějakou chvíli bezmyšlenkovitě přejídáte. Kuchyň i jídelna v bílé barvě může působit velice stylově a atraktivně, otázkou však je, co na takovou malbu řeknou vaše tělesné proporce.

Ani červená není dietní terno

Co ve vás probudí pohled na červenou? Vášeň? Lásku? Nebo vám rudá evokuje spíše výstrahu před nějakým nebezpečím? Buď jak buď, při shazování nadbytečných kil se od ní držte dál. Už mnoho sociologických výzkumů naznačilo, že zvyšuje krevní tlak, srdeční frekvenci i hladinu energie, což může vést k silnější touze po všem, co máte v lednici i spižírně.

Skvělý fitness přítel? Modrá!

A teď to vezměme z jiného soudku. Jak jste zjistili z předcházejících řádků, bílá a červená podporuje přejídání, které mívá váhové i zdravotní následky. Pokud si chcete úspěch zeštíhlujícího procesu naopak co nejvíce pojistit, obklopte se modrou. Uklidňující barva oblohy a oceánů prý navozuje pocity relaxace, přičemž zpomaluje metabolismus a potlačuje chutě k jídlu.

Šedá i černá jako dobrá volba

Hodně podobné účinky jako zmíněná blankytná a azurová má také černá a šedá. Odborníci spekulují, že to má co dělat s tím, že tyto odstíny vyvolávají myšlenky na plísně a rozklad, což svým způsobem podpoří nechutenství. Asi vás moc nepřekvapí, že tyto barvy nejsou v restauracích příliš k vidění, že?

Zdroje: kuali.com, escoffieronline.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat