Prostreno.cz

Konzumace prošlých potravin nemusí být vždy zdraví nebezpečná

Sledujete datum spotřeby skladovaných potravin? Lepším ukazatelem toho, zda je můžete jíst, je prý jejich vzhled a vůně.

Možná je tato situace povědomá i vám. V lednici či spíži objevíte něco, na co máte opravdu velkou chuť. Protože už si nepamatujete, kdy jste danou věc kupovali, raději zkontrolujete datum trvanlivosti. A ouha! Se zklamáním zjišťujete, že potravina měla být dávno spotřebovaná. Máte ji tedy vyhodit? Nebo co by se stalo, kdybyste ji prostě snědli?

Možná nic a možná všechno

„Když jídlu vyprší datum použitelnosti, lidé ho vyhodí, aniž by ho ochutnali. Je to samozřejmě běžná praxe, ovšem pokud je produkt správně skladovaný, s největší pravděpodobností je stále bezpečný a nepředstavuje zdravotní rizika,“ vysvětluje Elizabeth Balkan, což je ředitelka americké neziskové organizace The Natural Resources Defense Council, která se zabývá ochranou životního prostředí. Jediné, co by vás od konzumace mělo odradit, je podle ní nepříjemný zápach, viditelná plíseň či podivná textura, což je vizitka návštěvy bakterií. Jestli nic z toho nevidíte ani necítíte, zřejmě vám nic vážného nehrozí. Maximálně menší gastronomický požitek.

Trochu jiné, přesto stále dobré?

„Konzervy, plechovky, cereálie i sušenky ve skutečnosti vydrží celé měsíce. Jsou-li v neporušeném a neznehodnoceném balení, zůstávají stále v přijatelném stavu. I když mohou trochu zestárnout, čímž se lehce změní jejich chuť, žádné onemocnění vám nezpůsobí. Pokud jde o mražené potraviny, bez ohledu na to, jak dlouho je máte v mrazáku, je můžete jíst,“ doplňuje Elizabeth Balkan. Co ale třeba taková vajíčka?

Rizika tu přece jen jsou

„Opatrnost doporučuji u potravin, které snadno podléhají zkáze, jako jsou syrová vejce, lahůdkové maso, nepasterizované mléčné výrobky, ovoce a zelenina. Jakákoli změna vzhledu i vůně signalizuje, že byste se měli držet dál,“ varuje jmenovaná odbornice. To je ale asi zbytečné říkat, že? „Ačkoli otrava jídlem postihuje každého šestého jedince, příčinou většinou nejsou prošlé produkty, ale spíše jejich nevhodné uchovávání a nedostatečná tepelná příprava,“ uzavírá Elizabeth Balkan.

Zdroje: eatthis.com, livestrong.com, https://www.nrdc.org/experts/elizabeth-balkan






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat