Prostreno.cz

Esenciální olej eukalyptus je vítaným pomocníkem

Máte rýmu? Nebo kašel, opar či bradavici? Pomůže vám esenciální eukalyptus. Ten také předchází zubním kazům a doma vám vyčistí vzduch od bacilů!

Blahovičník neboli eukalyptus původně pochází z Austrálie. Dnes se však pěstuje i v jiných zemích, což z něj dělá dostupnější přírodní prostředek proti celé řadě neduhů. „Esenciální olej získaný z této dřeviny má široké zdravotní přínosy, a to včetně dekongestančních, protizánětlivých, antispasmodických, antiseptických, antifungálních, antimikrobiálních, antivirových a antibakteriálních vlastností,“ odhaluje Carrie Lam, což je spoluzakladatelka kalifornské lékařské polikliniky Lam Clinic. Zní to jako pádný důvod, proč si ho pořídit? Že váháte! Tenhle tekutý parťák má tyto famózní účinky!

Spása při nachlazení

Když jste nemocní, máte rýmu, ucpané dýchací cesty, zvýšenou teplotu i kašel, může vám esenciální eukalyptus poskytnout okamžitou úlevu. Je totiž vhodný při všech respiračních chorobách, přičemž usnadňuje vykašlávání a přispěje k rozkladu hlenů. Rovněž snižuje horečku a bojuje proti široké škále bakterií. Jeho inhalace vás postaví na nohy!

Rozlučte se s bolestí

Ať už jde o otravnou migrénu či bolest svalů či kloubů, jmenovaný spojenec představuje snadné řešení. Je úplně jedno, zda budete vdechovat jeho svěží vůni, nebo půjdete cestou vnější aplikace, ve štychu vás nikdy nenechá! Nutno ovšem připomenout, že před lokálním použitím ho musíte zředit s dalším nosným olejem, kupříkladu olivovým, mandlovým, kokosovým nebo slunečnicovým.

Prevence zubních kazů

Jak již bylo zmíněno, esenciální eukalyptus má antibakteriální a antimikrobiální schopnosti, proto může prospět i dentálnímu zdraví. Nejenže osvěžuje dech, ale podle americké stomatoložky Alice Lee předchází zánětům dásní, rozvoji kazů a znesnadňuje ukládání zubního plaku. Tato specialistka se domnívá, že když pouhou jednu kapku vmícháte do sklenice vody, získáte báječné kloktadlo, které zabraňuje celé řadě „ústních potíží“. A to se přece hodí, nemyslíte? Mimochodem, tento olej také dezinfikuje povrchové rány, pročišťuje vzduch v místnosti a léčí opary a bradavice.

Zdroje: healthline.com, prevention.com





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat