Prostreno.cz

Čaje pro špičkové kardiovaskulární zdraví

Může mít ibišek, zázvor a pomerančová kůra něco společného? Jistě! Všechny tyto poklady chrání srdce před poškozením, a to svým ojedinělým mechanismem. Už se vám vaří voda na čaj?

V rámci novoročního předsevzetí jste si slíbili, že budete o své zdraví více pečovat? Začněte u srdce, je to skvělý výchozí bod. Jeho stav lze podle lékařů podstatně vylepšit aktivním životním stylem. Zmíněný orgán vám ale hodně poděkuje i za to, že najdete odvahu skoncovat s kouřením, zkusíte na uzdě udržet stres a budete se vyhýbat tučným jídlům. Jeho vděk si můžete zajistit i konzumací čajů. Které konkrétní působí na celý kardiovaskulární systém přímo blahodárně?

Pomeranč prospěje od hlavy k patě

Zdravotnické orgány zabývající se duševním zdravím tvrdí, že čaj z pomerančové kůry dokáže odvrátit mírnou i středně těžkou depresi. Kde tuhle ingredienci sehnat? Tak jistě, že pomeranč můžete oloupat a jeho slupku následně usušit a rozemlít na prášek. Pokud se vám do toho ale nijak zvlášť nechce, „hotovou“ kůru koupíte v bylinkářství i v obchodech se speciální výživou. A je dobré mít ji po ruce! Američtí kardiologové se domnívají, že chrání srdce před poškozením, protože její vysoký podíl antioxidantů normalizuje tlak a reguluje škodlivý cholesterol.

Ibišek jako mocný medikament

S arteriální hypertenzí, která spadá do rizikových faktorů podporujících srdeční choroby, si poradí i čaj ibiškový. Poznatky jisté zahraniční studie publikované v magazínu Journal of Nutrition sdělují, že tento prospěšný nápoj také pročišťuje cévy, čímž zlepšuje činnost oběhového systému. Mimochodem, usnadňuje i hubnutí, neboť urychluje metabolismus a zabraňuje ukládání tuků.

A zase ten zázvor

Kdekdo si myslí, že je zázvor dobrý jen na nachlazení a porouchané trávení. Ale chyba lávky! Lékaři ho považují i za báječnou srdeční medicínu. Je to proto, že velkou měrou přispívá k útlumu chronických zánětů, které podstatně zvyšují pravděpodobnost infarktu. Tak proč z něj nepít čaj den co den? Tohle občerstvení navíc předchází i rakovině, zastavuje bolesti nejrůznějšího původu a posiluje imunitu.

Zdroje: healthdigezt.com, healthline.com





Celkem 3 komentářů

Miroslav sinkora
09.01.2022
Jozef
08.01.2022

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat