Prostreno.cz

Zdravotní výhody pravidelného užívání magnezia

Hořčík je čtvrtým nejrozšířenějším minerálem v lidském těle, proto na jeho doplňování ve správné formě velmi záleží! Tento minerál hraje hned několik důležitých rolí ve zdraví vašeho těla a mozku, a i přesto, že se stravujete zdravě, není zaručeno, že ho máte v těle dostatek.

Obzvláště, pokud se aktivně věnujete nějakému sportu, nebo jste pravidelným návštěvníkem fitness center.

Pro zdravé kosti a svaly

60 % hořčíku ve vašem těle se nachází v kostech, další značná část je ve svalech, dále v měkkých tkáních a tekutinách, včetně krve. Ve skutečnosti jej vlastně obsahuje každá buňka v těle, proto je dostatečné množství hořčíku nezbytné pro jeho správné fungování. Hořčík pomáhá přeměnit jídlo na energii, vytvářet nové bílkoviny z aminokyselin, pomáhá vytvářet a opravovat DNA a RNA a je také součástí stahování a uvolňování svalů.

Pro vyšší výkon při cvičení

Během cvičení můžete v závislosti na aktivitě potřebovat cca o 20 % více hořčíku, než když odpočíváte. Hořčík pomáhá přesouvat krevní cukr do svalů a likvidovat laktát (sůl kyseliny mléčné, která vzniká ve svalech po náročném anaerobním cvičení), který může způsobit únavu a bolesti svalů. Studie prokázaly, že pravidelné doplňování hořčíku může zvýšit výkonnost při cvičení u sportovců, starších osob i lidí s chronickým onemocněním. Při vyšší zátěži se uvádí jako doporučená denní dávka okolo 400 až 600 mg hořčíku u dospělé osoby střední výšky a váhy.

Hořčík bojuje proti depresi a únavě

Hořčík hraje zásadní roli ve funkci mozku a náladě, a jeho nízké hladiny jsou spojeny se zvýšeným rizikem deprese! Na základě studií bylo zjištěno, že lidé mladší 65 let s nízkým příjmem hořčíku měli o 22 % vyšší riziko deprese. Odborníci se proto domnívají, že nízký obsah hořčíku v moderních potravinách může způsobit mnoho případů deprese a duševních chorob.

Hořčík zlepšuje příznaky PMS

Premenstruační syndrom (PMS) je jednou z nejčastějších poruch u žen v plodném věku. Mezi její příznaky patří zadržování vody v těle, křeče v břiše, únava a podrážděnost. Zajímavé je, že hořčík prokazatelně zlepšuje náladu, snižuje zadržování vody a další příznaky u žen s PMS. Až se tedy bude blížit vaše perioda, zkuste několik dní předem i během ní doplňovat hořčík v dávkách okolo 400 mg denně, a účinek na sebe nenechá dlouho čekat! Menstruační křeče a únava se sníží na minimum.

Hořčík je bezpečný a široce dostupný

Hořčík je pro dobré zdraví naprosto nezbytný. Doporučený denní příjem je 400–600 mg denně pro muže a 300 až 400 mg denně pro ženy. Můžete jej získat jak z potravin, tak z doplňků stravy, přičemž rozhodně není jedno, v jaké formě jej přijímáte. Jaký je v tom rozdíl?

Energetizující účinek: citrát, malát, orotát

Tato forma hořčíku se doporučuje užívat dopoledne či během dne, pro povzbudivý účinek.

Tlumivý účinek: bisglycinát, treonát, taurát

Tato forma hořčíku se doporučuje užívat večer před spaním, pro podporu lepšího spánku a regenerace.

Nevhodné formy hořčíku: oxid, sulfát, laktát

Tyto formy se obvykle hůře vstřebávají a mohou způsobit ve větších dávkách dokonce nevolnosti či průjmy.

Na závěr

Ačkoli je suplementace hořčíku obvykle obecně dobře snášena, nemusí být bezpečná pro lidi, kteří užívají určitá diuretika, léky na srdce nebo antibiotika. Proto se v těchto případech poraďte s lékařem. 

Zdroje: healthline.com, publikace: Aidan Goggins, Glen Matten: The Health Delusion,Sohere Roked:  The Tiredness Cure






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat