Prostreno.cz

Zdravotní přednosti kokosu

Kokos zažil i zlé časy. Mnozí se mu nějakou dobu vyhýbali z důvodu, že obsahuje mnoho nasycených tuků, o kterých se říká, že poškozují srdce. V posledních letech jej ale lidé vzali na milost a vnímají ho jako zdraví prospěšnou potravinu. Proč ho jíst a pít?

V dnešní době kokosové palmy rostou všude od Havaje po Madagaskar. A díky bohu za ty dary. Kokosové ořechy jsou jednou z nejdůležitějších plodin tropů. Kokosová dužina má vysoký obsah tuku a lze ji sušit, konzumovat v čerstvém stavu nebo zpracovat na kokosové mléko či kokosový olej. Tekutina z ořechů, známá jako kokosová voda, se pak používá v různých nápojích. Taky vám tak chutnají?

Odvrácena strana produktu tropického ráje

Dietologové kdysi kokos kritizovali. Vezměte si například kokosové mléko. Jeden šálek má 552 kalorií a 57 gramů tuku. A co víc, téměř 90 procent tohoto tuku (50 g) jsou tuky nasycené. I tak může být kokos součástí zdravé výživy. Patří ke zdrojům vlákniny, která pomáhá udržovat zdraví srdce, snižuje cholesterol a podporuje pravidelné trávení.

Ukrývá v sobě i železo a minerály, jako je hořčík, zinek, měď, mangan, selen a vitamin B6. Asi polovina nasycených tuků v kokosu pochází z kyseliny laurové, jež může pomoci zvýšit hladinu HDL („dobrého“) cholesterolu chránícího srdce. Bohužel zvyšuje i LDL („špatný“) cholesterol, takže se vyloženě nabízí jeho umírněná konzumace.

Kokos udrží v dobré kondici pokožku a vlasy 

Pokud vám dělá vrásky suchá pokožka či vlasy náchylné ke krepatění, dejte šanci syrovému kokosu. Tuk v něm vyživuje pleť a vlasy udržuje hydratované a pružné, navíc má antibakteriální a antifungální povahu. Poměrně dobře tedy řeší i problémy související s akné. Přítomné antioxidanty zase snižují poškození buněk a zpomalují předčasné stárnutí.

Syrový kokos není po ruce? Sáhněte aspoň po kokosovém oleji. Ten zahřejte tak, aby zůstal v tekutém stavu. Odeberte 2 polévkové lžíce a přimíchejte trochu medu. Nechte zchladnout a masku nanášejte v krouživých pohybech na pokožku obličeje (popřípadě na pokožku hlavy). Nechte 15 až 20 minut působit a smyjte. A jak je to s kokosovou vodou?

Doplněk pitného režimu

Kokosová voda nabízí dobrý zdroj draslíku, minerálu, který vyrovnává hladinu sodíku v těle a reguluje krevní tlak. Ale představa, že kokosová voda hydratuje více než čistá H2O, patří k mýtům. Co se týče kokosové mouky, tak ta obsahuje 5 gramů vlákniny v pouhých 2 lžících, což z ní dělá působivou náhradu tradiční bílé mouky, zejména pro ty, kteří drží bezlepkovou dietu. Zkuste z ní něco upéct, chuť je to zajímavá.

Zdroje: everydayhealth.com, fruitsandveggies.org, britannica.com





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat