Prostreno.cz

Mangostanový čaj je studnicí zdraví

Rádi byste ochutnali nějaký nový čaj? Zkuste mangostanový, který voní po exotice. Můžete se jím navíc posílit imunitu a zvýšit ochranu před rakovinou a srdečními chorobami.

Mangostan prý patří mezi nejchutnější druhy ovoce. Uctívaný bývá především ve své původní domovině, což je jihovýchodní Asie. Samotné plody i kůra tropického stromu, na němž rostou, se již celá staletí využívají k léčbě a hojení ran. Ovšem mají i jiné zázračné vlastnosti. Svému tělu je můžete dopřát třeba prostřednictvím mangostanového čaje, který seženete na internetu nebo ve specializovaných obchodech. Proč ho doporučují i odborníci?

Převaha v boji se záněty

Chronický zánět vzniká tehdy, je-li z nějakého důvodu narušena nebo zastavena fyziologická reparace tkáně. Tato situace ve většině případů nastává vlivem působení dlouhotrvajícího infekčního procesu či autoimunitního onemocnění. Může však vznikat i jako důsledek „obyčejného“ neléčeného zánětu. Bez ohledu na příčinu má na organismus velice škodlivý vliv, protože vyvolává celou řadu dalších závažných zdravotních komplikací. Jak se bránit? Jistou možností je konzumace výše zmíněného čaje. Americká studie zveřejněná v magazínu Food and Chemical Toxicology prokázala, že obsažené xantony, což jsou sloučeniny s antioxidačními vlastnostmi, mají velice silný protizánětlivý potenciál.

Ubraňte se rakovině

Jmenované xantony pomáhají i jiným způsobem. To odhalil zase průzkum publikovaný v časopise Current Molecular Medicine. Z jeho poznatků jednoznačně vyplývá, že zabraňují rozvoji a šíření nádorů u různých druhů rakoviny. Kromě toho prý mangostan, který nemá s klasickým mangem vůbec nic společného, zesiluje účinnost užívaných onkologických léčiv. A tím benefity ještě nekončí.

Medikament na trávení i srdce

Odborníci upozorňují i na skutečnost, že fytochemikálie v tomto ovoci předcházejí poškození jater, zatímco posilují imunitu. Prospěšné jsou i pro trávení, metabolismus a kardiovaskulární systém. Mangostan v jakékoli formě má také antibakteriální, antimikrobiální a antifungální schopnosti.

Zdroje: livestrong.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28842267/, ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3237908/





Celkem 3 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat