Prostreno.cz

Fit recepty proti nachlazení

Právě během zvýšeného výskytu nachlazení je dobré posilovat svůj imunitní systém – správnou stravou. Objevte zdravé tipy, které pomáhají předcházet nachlazení.

Zelí nebo růžičková kapusta obsahují vitamin C. Léty osvědčená první pomoc při nachlazení je také cibule a klasická kuřecí polévka. Na nachlazení pomůže také zázvor, který je přírodním antivirotikem, protizánětlivě působí zase červená řepa.

Jaké zdravé pokrmy si proti nachlazení připravit?

Medové mléko se zázvorem

Ingredience

50 g zázvoru

500 ml mléka

4 lžičky medu

Postup

1 Oloupejte zázvor a nakrájejte na tenké plátky. Přidejte je do hrnce se 400 ml mléka a přiveďte k varu.

2 Odstavte a nechte 5 minut louhovat. Mezitím zahřejte 100 ml mléka v jiném hrnci, ale nevařte, nechte jen utvořit pěnu.

3 Oslaďte zázvorové mléko 3 lžičkami medu a nalijte přes síto do předehřátých sklenic.

4 Přidejte mléčnou pěnu a podávejte pokapané lžičkou medu.

Bezinková tvarohová pěna

Ingredience

1 jablko

2 lžíce citronové šťávy

400 g tvarohu

40 g moučkového cukru

1 lžička citronové kůry

trochu mleté skořice

150 ml šlehačky

balíček vanilkového cukru

ztužovač smetany

125 ml bezinkové šťávy

10 g moučkového cukru

2 lžíce vanilkového pudinkového prášku

1 Jablko omyjte a nakrájejte na malé kostky a hned smíchejte s citronovou šťávou.

2 Tvaroh, 40 g moučkového cukru, lžičku jemně nastrouhané citronové kůry a špetku skořice ušlehejte do krému.

3 Ušlehejte smetanu, vanilkový cukr a ztužovač a smíchejte s jablkem (nechte si trochu na ozdobení).

4 Bezinkový sirup, 10 g moučkového cukru a vanilkový prášek míchejte ruční metličkou asi minutu.

5 Směs po lžících dávejte na tvarohový krém a lehce promíchejte.

6 Servírujte v mističkách posypané zbylým jablkem.

Růžičková kapusta na kari

Ingredience

30 g čerstvého zázvoru

1 cibule

1 stroužek česneku

300 g růžičkové kapusty

400 g sladkých brambor

lžíce másla

1 ½ lžičky kari

200 ml kokosového mléka

200 ml zeleninového vývaru, sůl

granátové jablko

koriandr

1 limetka

Postup

1 Nakrájejte zázvor, cibuli a česnek. Očistěte růžičkovou kapustu a odřízněte stonek, podle velikosti je rozřízněte. Oloupejte brambory a nakrájejte na kousky.

2 Zahřejte máslo a osmahněte na něm zázvor, cibuli a česnek po dobu 2 minut.

3 Přidejte růžičkovou kapustu a sladké brambory a restujte asi 4 minuty.

4 Poprašte kari a za stálého míchání krátce opečte. Zalijte kokosovým mlékem a vývarem, přiveďte k varu a vařte asi 15 minut.

5 Rozpulte granátové jablko a vyndejte jádra.

6 Růžičkovou kapustu dochuťte kari se solí a několika kapkami limetkové šťávy.

7 Podáváme nahrubo nasekaným koriandrem a granátovými jádry.

Pikantní bramborový guláš

500 g uzeného masa

2 cibule

400 g brambor

½ hlávkového zelí

2 lžíce oleje

1 lžička kmínu

pepř

1 l zeleninového vývaru

300 g mrkve

½ svazku pažitky

30 g křenu

Postup

1 Uzené maso nakrájíme na kostky, cibuli na malé kostičky. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky, zelí nakrájejte na proužky.

2 Maso osmažte ve 2 lžících horkého oleje a dejte stranou, přidejte brambory, zelí a cibuli. Dochuťte lžičkou kmínu a pepře. Přidejte zeleninový vývar a maso a přiveďte k varu. Přikryjte a vařte po dobu asi 30 minut.

3 Očistěte mrkev a nakrájejte na kostky, přidejte do guláše asi 15 minut před koncem doby vaření.

4 Nasekejte pažitku a nastrouhejte křen. Guláš osolte a opepřete. Servírujte posypané křenem a pažitkou.

Zdroj: essen und trinken, eatthis.com, https://www.thehealthymaven.com/cold-and-flu-busting-recipes/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat