Prostreno.cz

Hořká čokoláda ve spojitosti se srdečními chorobami

Prevenci má hořká čokoláda „v malíku“. Nejenže omezuje pravděpodobnost kardiovaskulárních onemocnění, ona bojuje i proti stárnutí pokožky a tvorbě vrásek!

Že bychom se od sladkostí měli držet dál, protože jejich konzumace způsobuje nadváhu? Tedy v tom lepším případě. V tom horším se mezi lékaři hovoří o neurologických poruchách, diabetu i zvýšeném riziku rakoviny. Vždycky to ale neplatí. Čestnou výjimkou je hořká čokoláda s vysokým podílem kakaa, která je jedním z nejlepších existujících zdrojů antioxidantů. Jak moc vám za ni tělo poděkuje?

Doplněk stravy, na kterém si smlsnete

Když se podíváte na stogramový kousek téhle čokolády, co vidíte? Možná nic převratného. Podle vědců je to ale způsob, jak jednoduše získat 11 gramů vlákniny a zajistit si 67 procent denního doporučeného množství železa, 58 procent hořčíku a 98 procent manganu. Tak samozřejmě, takhle velký kus má v sobě i nějaké ty kalorie, takže nikdo neříká, že byste si ho měli dávat sedm dní v týdnu. Ale proč ne alespoň občas? Rozumná spotřeba je vnímána jako krok ke zdraví. A to hlavně z těchto důvodů.

Normalizace tlaku jako první vítaný efekt

Kakao je bohaté na flavanoly, tedy chemikálie, jež jsou podtřídou flavonoidů. Tyto látky podle poznatků jisté zahraniční studie stimulují výstelku tepen k větší produkci oxidu dusnatého. Mezi jeho hlavní funkce patří omezení odporu průtoku krve, což vede k normalizaci tlaku. I tahle dobrota tedy představuje preventivní opatření arteriální hypertenze. Ovšem výhod je tu více. Poznatky jiného výzkumu zase informují o tom, že konzumace hořké čokolády přispívá k regulaci škodlivého LDL cholesterolu, čímž předchází srdečním onemocněním i předčasnému úmrtí. Úžasných benefitů se však dočká i vaše vizáž. Snad byste jí je neodepřeli!

Něco jako opalovací krém?

Bioaktivní sloučeniny přítomné v tomto dezertu podle dalšího průzkumu ochraňují pokožku před poškozením způsobeným UV paprsky, přičemž zlepšují prokrvení kůže a zpomalují tvorbu vrásek. To je další argument, proč si sladkost z kakaových bobů čas od času dopřát, nemyslíte?

Zdroje: holisticlivingtips.com, healthline.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18358827/, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17513403/, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16702322/





Celkem 25 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Čočka na kyselo

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat