Prostreno.cz

Kvalitu pokožky vylepší květák

Že květák snižuje riziko rakoviny i dalších chronických chorob, to je všeobecně známá informace. Nedávno se však zjistilo, že značně zpomaluje i proces stárnutí, přičemž likviduje pigmentové skvrny. A to je hodně zajímavý objev!

Některé potraviny prokazatelně podporují zdraví, jiné zase krásu. Ale proč si mezi tím vlastně vybírat. Existují přece i takové, co zvládnou obojí! Na jejich seznam patří také květák, jehož pravidelná konzumace se opravdu vyplatí. Proč vám prospěje od hlavy až k patě?

Multivitamin s bílými růžicemi

Květák obsahuje mnoho živin, které organismus ke svému fungování nezbytně potřebuje. Jmenovitě se jedná o vlákninu, bílkoviny, vápník, hořčík, fosfor a draslík, dále pak vitaminy C, B, A a K. Takový nutriční profil s sebou nese samozřejmě mnoho pozitiv. Americká studie zveřejněná v magazínu ABC Cardiol Journal prokázala, že lidově zvaný karfiol snižuje škodlivý cholesterol, čímž pomáhá předcházet kardiovaskulárním chorobám.

Z dalších výzkumů, a že jich nebylo uskutečněno zrovna málo, vyplývá, že tato zelenina také posiluje kosti, zlepšuje vidění a tlumí záněty. Odborníci jakožto jejich autoři poukazují i na to, že příznivě působí na mozkové funkce, reguluje hladiny hormonů a zabraňuje šíření rakovinných buněk, přičemž neutralizuje volné radikály. Zvláštní výhody prý poskytuje těhotným ženám, neboť povzbuzuje imunitu a zajišťuje správný vývoj plodu. Co má tato jednoletá rostlina společného s delším mládím? Možná se budete divit, ale v podstatě všechno…

Způsob, jak obelstít čas

Jistý rozsáhlý výzkum odhalil, že chemická sloučenina sulforafan, kterou květák nabízí v hojném množství, do značné míry zpomaluje proces stárnutí. Není to ale jediný důvod, proč funguje jako omlazující elixír. Přítomný vitamin C stimuluje tvorbu kolagenu a další antioxidanty zase eliminují stařecké skvrny. Kdy jste tenhle poklad měli naposledy? Někteří se dokonce nebojí ani vnějšího použití. Co ho třeba povařit, rozmělnit a smíchat s ovesnými vločkami? Ani taková pleťová maska by se nemusela minout účinkem.

Zdroje: stylesatlife.com, treeliving.com, ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5729784/, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17956979/





Tip na snídani

Více tipů

Domácí granola

(2 hlasů)

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat