Prostreno.cz

Mák podporuje plodnost a svědčí pokožce

Ráda byste rozšířila rodinu, ale početí se nějak nedaří? Další důvod, proč dát šanci máku. Zreguluje vám i cholesterol, upraví krevní tlak a zbaví vlasy lupů.

Mák najde využití v každé kuchyni. Používá se jako náplň do sladkého pečiva, nejčastěji buchet, koláčů, závinů a bábovek. Posypat se jím mohou i škubánky, ovocné knedlíky, nudle, bramborové šišky nebo domácí rohlíky a housky. Receptů, ve kterých sehrává klíčovou roli, je skutečně požehnaně! A teď si představte, že tato nenápadná zrníčka jsou i léčivým zdravotním elixírem. Co všechno mají v malíku?

Zlepšení plodnosti a vzpruha unaveného libida

Že mák může dost podstatně vylepšit milostný život, protože zprostředkovává lignany, což jsou sloučeniny stimulující libido a sexuální touhu, to je všeobecně známá věc. Málo se ale ví o tom, že má velice příznivý vliv také na plodnost. Prokázal to i australský výzkum uskutečněný Adelaidskou univerzitou, o jehož poznatcích informuje magazín The New England Journal of Medicine (adelaide.edu.au/news/news92362.html). Jeho autoři se domnívají, že určité obsažené složky pročišťují reprodukční orgány od nečistot a všeobecně podporují jejich zdraví, čímž zvyšují šance na početí. Ostatně, nepřímo to vlastně potvrzuje i praxe některých zdravotnických zařízení, ve kterých si neplodné ženy nechávají proplachovat vaječníky makovým olejem.

Ukázkové hodnoty cholesterolu 

Pokud je hladina cholesterolu v optimální míře, bývá tato tuková látka dobrým spojencem. Tvoří totiž přirozenou část buněk a podílí se na tvorbě hormonů i vitaminu D. Důležitá je také pro nervový systém, mozek, játra a ledviny. Jakmile ovšem hodnoty cholesterolu nebezpečně stoupnou, což může být následek nevhodné stravy, nadváhy i absence pohybu, rýsuje se problém. Dochází ke kornatění tepen a tím i riziku kardiovaskulárních chorob. Naštěstí je tu ale mák! Poznatky jisté zahraniční studie sdělují, že právě on škodlivý cholesterol pomáhá regulovat, přičemž normalizuje i tlak. Co jeho vnější použití?

Peeling jako malovaný

Smícháte-li uvedenou potravinu s tvarohem, získáte úžasný peeling. Ten odstraní odumřelé kožní buňky, vyrovná tón pleti a odmaže pigmentové skvrny. Stejnou směsí si můžete masírovat i pokožku hlavy –⁠ dá se tak vyzrát zase na lupy i zoufale pomalý růst vlasů.

Zdroje: stylecraze.com, adelaide.edu.au/news/news92362.html, ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4682526/, heart.org





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat