Prostreno.cz

Pečení zbavuje stresu a úzkosti

Lék na stres? Ten naleznete v troubě! Proč je pečení tolik uklidňující a v čem tkví jeho tajemství? Teď už se na těsto, mouku a váleček budete dívat jinak!

Odborné encyklopedie vysvětlují stres jako tělesnou odezvu na jakoukoli výrazně působící zátěž. S jakou zátěží jste se dnes potkali vy? Ať už to byl nervózní šéf, dlouhá fronta v obchodě, porouchaný kávovar nebo došlý benzin v nádrži auta, vytěsněte ji z hlavy, ať vám tam zbytečně „nestraší“. Nechcete si třeba něco upéct? Tahle terapie zabírá na výbornou!

Čas rozpálit troubu

Ano, čtete správně, zrak vás nijak neklame. Když jde o útlum stresu, úzkostí, chmur nebo dokonce depresí, může být pečení tím správným pomocníkem. Že nejste v kuchyni tak úplně zdatní? Čemu to vadí! I snaha se přece počítá. Ono vlastně ani moc nezáleží na tom, zda se vám buchta, koláč nebo třeba chleba povede natolik, abyste výtvor mohli hrdě sdílet na sociálních sítích a sklízet pochvalné komentáře. Do psychické pohody vás hodí samotný proces výroby, což je mnohem důležitější. Berte to jako důkaz pravdivosti tvrzení, že i cesta může být cíl. Proč je patlání těsta tolik uklidňující?

Co nádech, to sentimentální výlet do minulosti

„Příjemné vůně koření i dalších přísad nám připomínají šťastné okamžiky dětství. Čichové vjemy přímo působí na oblasti mozku, které souvisejí s emocemi a pamětí. Už tohle má ve své podstatě velmi relaxační účinek,“ objasňuje celou záhadu americká psycholožka Mary McNaughton-Cassill z Texaské university. Nabízí se ale i další vysvětlení.

Odměna za projevené úsilí

„Jedním z největších stresorů moderního života je, že pro mnohé z nás nemá zaměstnání žádný hmatatelný výsledek. Pracujeme celý den, a to v oblasti péči o zákazníky, ve školství, účetnictví i zdravotnictví. Večer přicházíme domů a nejsme schopní si na své dosažené úspěchy fyzicky sáhnout, zkrátka je nevidíme,“ vysvětluje jmenovaná odbornice. Ovšem takový dokončený pokrm, byť s různými nedokonalostmi, to je jiná věc. „Tvůrčí činnost, na jejímž konci stojí právě ten hmatatelný výsledek, přináší hřejivý pocit vlastní užitečnosti a hlavně úspěchu,“ uzavírá psycholožka Mary McNaughton-Cassill. Co si o tom myslíte, má to něco do sebe? Mimochodem, že pečení uklidňuje od stresu, přičemž nám pomáhá nalézt nové stránky sebe sama, to potvrzuje i jistá americká studie (1).

Zdroje: www.delish.com, www.besthealthmag.ca, www.heart.co.uk, www.wikipedia.org, (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5004743/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat