Prostreno.cz

Základy acidobazické stravy

Acidobazická výživa je stále populárnější. Co si pod tím ale představit? Se správnými potravinami můžete opět získat rovnováhu v těle.

Abyste mohli jíst zdravě a znovu vyrovnat acidobazickou rovnováhu, měli byste pochopit souvislosti. V lidském těle jsou zásady a kyseliny. Rovnováha mezi kyselinami a zásadami je jedním ze základních principů vašeho těla. Pojivová tkáň je rozhodovacím místem čištění těla a ohniskem všech probíhajících procesů chemické transformace a výměny. Pokud je ve vašem těle více kyselých metabolických odpadů, než může vaše tělo neutralizovat a vylučovat, pak z dlouhodobého hlediska vzniká i chronické překyselení vašeho organismu.

Které potraviny poskytují rovnováhu?

Překyselení lidského těla urychluje hlavně konzumace kyselinotvorných potravin a nezdravým životním stylem. Existuje několik neutrálních potravin, které pomáhají tělu udržet rovnováhu mezi kyselinami a zásadami. Mezi tyto důležité potraviny patří lisované oleje, máslo, vlašské ořechy a voda z vodovodu. Tyto potraviny nemění acidobazickou rovnováhu vašeho těla.

Chcete-li obnovit rovnováhu mezi zásadami a kyselinami, měli byste pravidelně konzumovat alkalické potraviny. Ty jsou prakticky protiklady dodavatelů kyselin a zajišťují, že vaše acidobazická rovnováha se znovu vyrovná. Můžete bezpečně jíst brambory, zeleninu a ovoce. Syrové mléko a syrový sýr jsou také naprosto v pořádku. Alkalické potraviny zahrnují většinu bylin, hnědý cukr a neperlivou minerální vodu. Pokud změníte stravu, měli byste se ujistit, že jíte více alkalických potravin jako dodavatelé kyselin.

Těmto potravinám byste se měli vyhnout

Existují některé potraviny, kterým byste se měli vyhnout, pokud je to možné, nebo snížit jejich konzumaci. Patří mezi takzvané dodavatele kyselin a poskytují nadbytek kyselých minerálů ve vašem těle. Tím, že jich konzumujete příliš mnoho, rozhodíte svoji acidobazickou rovnováhu. Do této skupiny patří živočišné bílkoviny, jako jsou maso, ryby, klobása a vejce.

Mléko a většina mléčných a sójových výrobků jsou také zahrnuty. Ve větším množství byste se také měli vyhnout sycené minerální vodě, dezertům, kole a dalším nealkoholickým nápojům. Zvláště špatné pro acidobazickou rovnováhu vašeho těla jsou káva, nikotin a alkohol. Měli byste se také vyhnout syntetickým potravinářským přídatným látkám, jako jsou konzervační látky, látky zvyšující chuť a barviva.

Správně žvýkat a trávit

Nezdravá strava se ještě zintenzivňuje, protože většinu potravin nežvýkáme správně a konzumujeme je příliš rychle. Trávení začíná už žvýkáním. Vaše slinná kapalina je alkalická, a pokud důkladně rozdrtíte jídlo, vytvoří se mnoho slin. Směs nestrávených a napůl strávených potravin podporuje pálení žáhy a překyselení v žaludku. Pokud chcete těmto problémům zabránit, měli byste jíst velkou část alkalických potravin a velmi dobře je žvýkat (1).

Zdroj: názory autora, (1) www.wikiskripta.eu/w/Acidobazická_rovnováha





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat