Prostreno.cz

Potravinová první pomoc při kocovině

S otravnou kocovinou bývá hodně těžké pořízení. Ale nemusí to tak být. Uleví vám totiž med, vajíčko nebo banán! Tak netrpte déle, než je nutné.

Kocovinu na vlastní kůži, respektive žaludek, zažil téměř každý. Tato nechvalně známá reakce těla na nadměrnou konzumaci alkoholu zahrnuje nevolnost, únavu, bolest hlavy i nesnesitelnou citlivost na světlo. Zkrátka a dobře – není to vůbec nic příjemného. Jenže pozdě bycha honit, že? Teď už jsou výčitky, že jste si tu poslední sklenku měli odpustit, trochu pasé. Soustřeďte se raději na první pomoc. Představují ji tyto záchranné potraviny!

Spása v podobě banánu

Ano, chápeme. Nechutenství a zažívání „jako na vodě“ vás od konzumace čehokoli může poněkud odrazovat. Přesto je hladovění asi ta nejhorší možná věc, která vás v téhle neblahé situaci může potkat. Tak se zkuste pochlapit a dejte si banán. Proč zrovna ten? Alkohol blokuje produkci hormonu, který organismu pomáhá zadržovat vodu, což vede nejen k dehydrataci, ale i ztrátě důležitých elektrolytů, jako je sodík a draslík. Právě na draslík jsou obzvláště bohaté banány. Jeden středně velký kousek pokryje zhruba 12 procent jeho denní doporučené dávky, což přispěje k úlevě.

Dejte šanci vajíčku

Metla lidstva má hodně dlouhé pomyslné prsty. Ty vás zákeřně připravují kromě zmíněných elektrolytů i o glutathion, který zasahuje do odbourávání alkoholu i jiných toxických látek. Jak zvýšit hladinku tohoto antioxidačního spojence? Zeptejte se vajíčka, je to úkol přesně pro něj. Zprostředkuje vám totiž cystein – aminokyselinu, kterou tělo využívá právě k výrobě glutathionu.

Medu není nikdy dost

Med se často zmiňuje v souvislosti s léčbou kašle, zánětů dýchacích cest i nachlazení. Ale pozor, včelí sladidlo dobře zabírá i na kocovinu! Prokázala to jistá zahraniční studie, do které bylo zahrnuto 50 osob. Z jejích poznatků vyplývá, že medikament v podobě medu urychluje vylučování alkoholu, což je zásluha fruktózy. Je tohle pro vás vhodné nápravné řešení?

Zdroje: www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14044808/, www.nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1846/2, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8869667/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1930162/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16088097/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19520316/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16088097/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat